Zoek en vergelijk klinieken, bekijk ervaringen en vergelijk

Wat is de oorzaak van eczeem?

Eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een chronische huidaandoening waarbij de huid rood, ontstoken en jeukerig wordt. Het kan ongemakkelijk zijn en lichamelijk ongemak veroorzaken en zelfs leiden tot sociale schaamte. Eczeem treft zowel kinderen als volwassenen, waarbij vrouwen volgens de American Academy of Dermatology vaker de diagnose krijgen dan mannen.

De exacte oorzaak van eczeem

De precieze oorzaak van chronisch eczeem is onbekend, maar er wordt aangenomen dat veel factoren een rol spelen bij de ontwikkeling ervan, waaronder genetische aanleg, omgevingsfactoren zoals blootstelling aan irriterende of allergene stoffen, en een verstoord evenwicht in het immuunsysteem van het lichaam.

Genetische aanleg

Veel deskundigen geloven dat genetica een belangrijke rol speelt bij het bepalen wie eczeem ontwikkelt. Als een of beide ouders de aandoening hebben, is de kans groter dat een kind deze ook krijgt.

Omgevingsfactoren

Blootstelling aan bepaalde irriterende en allergene stoffen kan symptomen van eczeem veroorzaken. Irriterende stoffen zijn zeep, wasmiddelen, wasverzachters en zelfs stress. Allergenen zijn bijvoorbeeld huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt, schimmelsporen en pollen.

Onbalans van het immuunsysteem

Veel mensen met eczeem vertonen ook een overactieve immuunrespons die ontstekingen in de huid veroorzaakt. Wanneer dit gebeurt, geeft het lichaam chemische stoffen vrij, bekend als cytokinen, die roodheid en jeuk veroorzaken als gevolg van een verhoogde bloedstroom naar het getroffen gebied. Wanneer de eczeem jeukt is het belangrijk om niet te krabben. Jeukende huiduitslag is het best te behandelen met vette zalf.

Oorzaak van eczeem

Eczeem behandelen

Hoewel er geen genezing bestaat bij eczeem kan de aandoening onder controle worden gehouden met een goede behandeling en veranderingen in levensstijl. De behandeling omvat meestal receptvrije of voorgeschreven crèmes, zalven en medicijnen om de ontsteking, jeuk en andere symptomen van eczeem te verminderen. Daarnaast is het vermijden van triggers zoals allergenen of irriterende stoffen belangrijk bij de behandeling van eczeem. Het is ook belangrijk om de huid gehydrateerd te houden om te voorkomen dat deze droog wordt en barst. Bij atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is het belangrijk om extra veel te hydrateren om een droge huid te voorkomen. 

Tip: vergelijk 4 klinieken

Tarieven van klinieken vergelijken

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

De symptomen behandelen en verlichten

Eczeem kan lichamelijk ongemak en sociale schaamte veroorzaken voor degenen die eraan lijden. Met een goede behandeling en begrip van de oorzaken kunnen mensen met eczeem echter verlichting vinden van de symptomen die met deze aandoening gepaard gaan. Door nauw samen te werken met een kliniek kunnen mensen met eczeem een behandelplan ontwikkelen dat voor hen het beste werkt. Door de nodige stappen te ondernemen om omgevingstriggers te verminderen, stressniveaus te beheersen en de juiste producten te gebruiken, kunnen mensen verlichting van hun symptomen vinden en de levenskwaliteit verbeteren.

Eczeem verlichten

Kortom, hoewel de precieze oorzaak van eczeem onbekend is, wordt aangenomen dat het wordt veroorzaakt door genetica, omgevingsfactoren zoals blootstelling aan irriterende of allergene stoffen, en een verstoord evenwicht in het immuunsysteem van het lichaam. Het is belangrijk dat mensen met eczeem nauw samenwerken met hun zorgverlener om een behandelplan op te stellen dat hun symptomen helpt beheersen en hun levenskwaliteit verbetert. Met de juiste zorg en begrip van de aandoening kunnen mensen met eczeem verlichting vinden van de gevolgen ervan.

Misschien vind je dit interessant

Vergelijk 4 klinieken voor een eczeem behandeling

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste eczeem klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.