Vet bevriezen

Cryolipolyse is een relatief nieuwe behandelmethode om vetcellen te bevriezen en zo vet te verliezen. Deze methode wordt ook wel vet bevriezen of vetcellen bevriezen genoemd. Vet bevriezen is geen chirurgische ingreep waardoor mensen er vaker voor kiezen. Op onze website lees je alles wat je moet weten over cryolipolyse techniek (vet bevriezen). Je leest voornamelijk over wat cryolipolyse behandeling is, hoe een cryolipolyse behandeling werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Hoe werkt vet bevriezen?

Cryolipolyse behandeling is een vetafslankingsbehandeling waarbij vetcellen worden bevroren met een koude temperatuur. Deze methode is minder agressief dan bijvoorbeeld liposuctie en het resultaat is daarom ook minder dramatisch. Het is een effectieve manier van vet afvallen. Bij cryolipolyse behandeling worden er koude elementen (pads) op het lichaam geplaatst. Deze koelen de vetcellen in de bovenste laag van het lichaamsvet af tot onder de 4 graden celcius. Het apparaat gaat tot maar liefst -9 graden celcius. De vetcellen in de onderhuidse vetlaag raken door het bevriezen gekristalliseerd en sterven hierdoor af. De vetcellen worden weer op een natuurlijke wijze opgeruimd en door het lichaam afgevoerd. Dit proces duurt ongeveer drie weken en het uiteindelijke resultaat is na ongeveer vier weken na de behandeling zichtbaar. Het plaatselijk vet dat verloren is door cryolipolyse, blijft voor altijd weg als je je ook aan gezond voeding houdt en een gezonde levensstijl. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze behandelmethode effectief werkt om lokaal vet te verwijderen.

Intake gesprek voor vet bevriezen

Voordat je vet bevriezen ondergaat, heb je altijd een intakegesprek met de kliniek. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken of vet bevriezen voor jou de juiste behandeling is en welk persoonlijk behandelplan bij je past. Je kunt vaak terecht als je last hebt van plaatselijk hardnekkig vet waar je ze niet kwijt kan en/of wanneer je een paar kilo wilt afvallen maar er met sporten en diëten niet in slaagt. Het is belangrijk om te weten dat vet bevriezen geen wondermiddel is. Het zal je niet helpen om heel snel veel af te vallen, maar het kan wel een goede aanvulling zijn op een dieet of sportprogramma. Om blijvende resultaten te behouden is het belangrijk dat je tijdens en na de cryolipolyse behandelingen genoeg blijft bewegen en een gezonde leefstijl aanhoudt. De behandelde vetcellen kunnen namelijk weer opnieuw ontstaan wanneer je ongezond eet en weinig sport.

Voor wie is vet bevriezing geschikt?

Vet bevriezen is niet voor iedereen geschikt. Zo kun je bijvoorbeeld geen vet bevriezen als je zwanger bent of wanneer je een hartritmestoornis hebt. Ook mensen met een pacemaker, koorts en/of ontsteking kunnen helaas geen gebruik maken van deze behandeling. Er wordt aangeraden om minimaal 18 jaar te zijn voordat je vet bevriest, maar dit is afhankelijk per kliniek waar je terecht komt.

Plaatselijke vetophopingen

Vet bevriezing is geschikt voor mensen die plaatselijk vet willen kwijtraken die niet door het sporten of diëten weg gaat. Vet bevriezen is ideaal voor overtollige vet op plekken zoals je buik, je benen, armen of rug. Ook kan vet bevriezen helpen bij een kleine vetbuik of ‘lovehandles’. Het resultaat van vet bevriezing hangt af van verschillende factoren en is daarom per persoon verschillend.

Na de behandeling

Na de behandeling worden de gekristalliseerde vetcellen die bevroren zijn door het apparaat, intensief gemasseerd om het afvoeren van de dode vetcellen te stimuleren. Hierna doet je lichaam zelf het werk en ziet je lichaam de vetcellen als afwijking. De behandelde huid kan gevoelig zijn na de behandeling, maar dit zal vanzelf uit het lichaam verdwijnen. Je kunt na de cryo behandeling gewoon weer verder met je dagelijkse bezigheden.

Resultaat cryolipolyse behandeling

Het resultaat van vet bevriezen is niet meteen na de behandeling zichtbaar. Het duurt ongeveer drie weken voordat het vet afsterft en het uiteindelijke gewenste resultaat is na ongeveer vier weken na de behandeling zichtbaar. Het vet dat verloren gaat door cryolipolyse behandeling, blijft voor altijd weg als je je ook aan gezonde voeding houdt. Wel kun je na 1 behandeling al aanzienlijk minder vet op de behandelde plekken zien. Dit kan zelfs al 20-30% zijn. Wanneer je kiest voor ongewenst vet bevriezen, is het belangrijk dat je er met een realistische verwachting in gaat. Vet bevriezen is geen wondermiddel en het zal je niet helpen om heel snel af te vallen, maar het kan wel een goede aanvulling zijn op het eten van gezonde voeding en een sportprogramma.

De voordelen van cryolipolyse behandeling

Vet bevriezen is een minder agressieve behandeling dan bijvoorbeeld liposuctie en het resultaat is daarom ook minder dramatisch. Vet bevriezen is een niet-chirurgische methode waarbij vetcellen worden afgebroken met kou. Deze afgebroken vetcellen kunnen door het lichaam op een natuurlijke wijze afgevoerd worden via het lymfestelsel. Omdat cryolipolyse behandeling een aantal vetcellen permanent vernietigd, zijn de resultaten blijvend. Vet bevriezen is een veilige en betrouwbare methode die in klinieken over de hele wereld wordt toegepast.

Nadelen van vetcellen bevriezen

Vet bevriezen is niet voor iedereen geschikt. Is cryolipolyse pijnlijk? Je kunt na de behandeling last krijgen van bijwerkingen zoals blauwe plekken, een tinteling of jeuk. Dit is helemaal normaal en verdwijnt vaak vanzelf na een paar dagen. Ook kan vet bevriezen in de eerste vijf minuten als pijn worden ervaren of als een prikkelend gevoel. Daarnaast kan er maar 1 keer in de 8 weken een cryolipolyse behandeling worden uitgevoerd.

Vet bevriezen kosten

De kosten van vet bevriezen hangen af van verschillende factoren. Zo zijn de kosten per behandeling vaak afhankelijk van het aantal behandelde zones en/of plekken. Ook kan vet bevriezen duurder zijn wanneer je naar een beautysalon of schoonheidssalon gaat, in vergelijking met een kliniek of praktijk. Het is daarom belangrijk om goed te informeren voordat je een vet bevriezing behandeling boekt.