Tanden bleken

Wil je ook weer stralend witte tanden? Dat kan tegenwoordig heel gemakkelijk. Er zijn verschillende manieren om dit te laten doen, maar de meeste mensen kiezen voor tanden bleken in een kliniek of bij de tandarts. Als je je tanden laat bleken is dit ook vaak de snelste en veiligste manier. Thuis bleken wordt dan ook vaak afgeraden. Op onze website lees je alles over tanden bleken: hoe het werkt, welke methodes er zijn en waar je het beste terecht kunt!

Tanden laten bleken voor iedereen

Wist je dat tanden witter maken tegenwoordig voor iedereen bereikbaar is? Vaak is één behandeling van 60 minuten voldoende om je tanden al zo’n negen tinten witter te maken. Daarna geniet jij en je omgeving jarenlang van wittere tanden. Er zijn verschillende klinieken waar je terecht kunt voor tanden bleken. Wij raden altijd aan om eerst even rond te kijken en verschillende offertes op te vragen, zodat je weet waar je het beste terecht kunt. Het resultaat is bij iedereen alsnog verschillend, omdat net zoals jij zelf je tanden ook uniek zijn. Reken dus niet op het resultaat van een ander.

Hoe ontstaan verkleuringen in je tanden?

Verkleuringen in je tanden kunnen ontstaan door het gebruik van koffie, thee, wijn en roken. Maar ook verkeerde voeding of tandvleesproblemen kunnen ervoor zorgen dat je tanden verkleuren. Wanneer je gebit ontstoken is of er tandsteen aanwezig is, kan dit ook leiden tot een verkleuring van je tanden. Het is daarom belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor een controle en tandsteen te laten verwijderen. Een bleekbehandeling kan de verkleuring in je tanden tegengaan en geven je tanden een witte kleur. Het is ook belangrijk om je tanden goed te poetsen om mooie witte tanden te behouden.

De bleekgel voor witte tanden

De bleekgel die tijdens het bleken gebruikt wordt, is onschadelijk voor tanden witter maken en beschadigen ook je vullingen niet. Het kan wel zo zijn dat je tanden wat gevoeliger worden na het bleken. Dit is echter maar tijdelijk en verdwijnt vanzelf weer na een aantal dagen. Dit speciale bleekgel bestaat uit waterstofperoxide die al geruim 100 jaar door professionals gebruikt wordt om tanden wit te maken. Let er wel op dat het percentage waterstofperoxide belangrijk is voor het behoud van gezonde sterke tanden. Het percentage mag tijdens het tanden bleken niet hoger zijn dan 15%. Wanneer dit bij een kliniek hoger is, kun je deze het best vermijden.

Hoe werkt tanden bleken?

Tijdens een sessie tanden bleken bij de tandarts, wordt er eerst een beschermende gel op je tandvlees aangebracht. De gel dient als bescherming en voorkomt irritatie. Daarna wordt de bleekgel met speciale pen aangebracht op je tanden. Vervolgens wordt er een speciale bleeklamp of laser bovengehouden, waardoor de gel kan werken. Het tanden bleken duurt ongeveer een uur. Er wordt tussendoor wel even gecontroleerd of alles goed gaat en of er geen irritatie ontstaat op je tandvlees.

Thuis wittere tanden bleken

Je kunt je tanden op verschillende plekken laten bleken, zo is de tandarts de meest voorkomende, maar je kunt het ook nog je tanden thuis doen. Kies altijd voor een bleekset die gebruiksvriendelijk is en niet te agressief is. De tandarts zal je hier ook alles over kunnen vertellen tijdens een intakegesprek zodat je veilig tanden bleken kunt uitvoeren. Wanneer je tandpasta of andere middeltjes gebruikt, kan het zo zijn dat deze tijdelijk witte plekken achterlaten op je tanden. Houd er dus rekening mee dat het resultaat van tanden bleken niet direct zichtbaar is. De whitening producten die je bij een drogist kunt kopen om je tanden zelf thuis te bleken zijn vaak ook niet erg betrouwbaar. Je kunt daarom altijd beter naar een tandarts of specialist gaan. Als je je tanden bleekt met zulke producten werkt het vaak ook minder goed.

Tanden bleken met een bleeklepel (tandenmal)

Als je tanden niet heel ernstig verkleurd zijn, kan een bleeklepel de oplossing zijn om je tanden te bleken. Als je ouder wordt zullen je tanden donkerder worden en kan tanden bleken de oplossing zijn. Dit komt vooral door kleurstoffen in voedingsmiddelen en dunner wordend glazuur. Een bleeklepel is een tandenmal een afdruk van je gebit die je bij de tandarts moet laten uitvoeren. Dit is een soort kunstgebit die je tijdelijk in moet doen. Er zitten kleine gaatjes in de tandenmal, waardoor er bleekgel terecht kan komen en op je tanden werkt. Dit proces duurt ongeveer 14 dagen en je zult al snel resultaat zien. Het voordeel van een bleeklepel is dat je je tanden thuis zelf kunt doen, maar wel op aanwijzing van de tandarts.

Tanden witter bleken van binnenuit

Wanneer tanden van binnenuit gebleekt worden, betekent dit dat de kleurpigmentatie in je tandwortel verlicht wordt. Deze behandeling wordt vaak uitgevoerd na een wortelkanaalbehandeling. In sommige gevallen kan het zijn dat je hierdoor verkleurde tanden hebt. Dan kan de tandarts een bleekmiddel als vulling gebruiken om de tanden te bleken. Deze vulling is echter maar tijdelijk en wordt weer vervangen met een echte vulling als de tanden volledig gebleekt zijn. Op die manier behoudt je een stralend wit gebit.

Tanden bleken met een laser

Wanneer je tanden verkleuren door roken, rode wijn of koffie drinken, dan is tanden bleken met een laser de meest effectieve behandeling. Er wordt tijdens het tanden bleken eerst een rubberdam aangebracht om je tandvlees te beschermen. Vervolgens wordt er bleekgel op je tanden aangebracht en krijgt deze ongeveer 15 minuten de tijd om in te werken. Daarna wordt er met een laserlamp over je tanden gezet en dit proces herhaald totdat je tanden voldoende gebleekt zijn. Dit kan ongeveer drie kwartier tot een uur duren. De tijd die het tanden bleken duurt is afhankelijk van hoe verkleurd je tanden zijn. Voordat de behandeling begint wordt er nog tandsteen verwijderd en worden de tanden gepolijst. Na de behandeling krijg je nog fluoride op je tanden om gevoelige tanden of pijn te verminderen. Het voordeel van deze behandeling is dat je vaak zelf kunt kiezen hoeveel tinten lichter je wilt gaan.

kortom, je tanden laten bleken door een specialist of je eigen tandarts is altijd veiliger dan thuis tanden bleken. Het bleken van je tanden is een mooie oplossing voor een stralende witte lach, maar let erop dat je tanden veilig behandeld worden. Het bleken van tanden kan schadelijk zijn wanneer dit niet op een gezond gebit wordt uitgevoerd of op een verkeerde manier.