Zoek en vergelijk klinieken, bekijk ervaringen en vergelijk

Pigmentvlekken

Je hebt ze vast wel eens gezien: pigmentvlekken op de huid. Deze kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals ouderdom, zonbeschadiging of vrouwelijke hormonen (zoals tijdens en na de zwangerschap) dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker of Melasma genoemd . Wil je hier graag vanaf? Dan is er goed nieuws! Bij een aantal klinieken op onze website kun je terecht voor pigmentvlekken verwijderen die veelal door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Lees hier alles over pigmentvlekken verwijderen.

Betrouwbare klinieken

Betrouwbare klinieken

Gecertificeerde bedrijven

Vergelijk tarieven

Vergelijk tarieven

Ontvang gratis prijsopgaven

Bekijk behandelingen

Bekijk behandelingen

Betrouwbare informatie

Belangrijke informatie over pigmentvlekken


Duur van de behandeling: 15 minuten


Het resultaat: 1 – 3 maanden


Gemiddelde tarieven: €50 – €295


Behandelgebied: Wangen, neus, voorhoofd, gezicht, hals, gelaat, decolleté

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken, ook wel ouderdomsvlekken genoemd, kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar zijn vooral te zien op plekken die veel blootstelling aan de zon hebben. Denk hierbij aan je gezicht, décolleté en handen. Pigmentvlekken zijn donkere plekjes op de huid die ontstaan door overmatige productie van pigment in de huid. Deze cellen worden gevormd in de bovenste laag van onze huid: De opperhuid (epidermis). Dit is een beschermende laag die ervoor zorgt dat we niet uitdrogen en de huid beschermt is tegen invloeden van buitenaf. In de opperhuid bevinden zich ook pigmentcellen, deze geven onze huid haar kleur, hoe meer pigmentcellen hoe donkerder de huid. Wanneer er sprake is van een ophoping van pigmentcellen in de huid, dan ontstaan pigmentvlekken! Daarnaast kan een zwangerschap of anticonceptiepil pigment veroorzaken. Pas ook op met parfum, die kunnen namelijk irritatie veroorzaken in de huid waardoor pigmentvlekken ontstaan. Overmatige blootstelling aan de zon kan ervoor zorgen dat er op de huid een donkere verkleuring ontstaat. Bij vrouwen met een donkere huidskleur kunnen de pigmentvlekken juist lichter zijn.

Wat is de oorzaak van pigmentvlekken?

De oorzaken van pigmentvlekken zijn erg verschillend. Zo kan er sprake zijn van zonbeschadiging, hierdoor ontstaan er ouderdomsvlekken ook wel hyperpigmentatie genoemd. Daarnaast kunnen pigmentvlekken ook erfelijk zijn, denk hierbij aan een ‘zonneallergie’ of een gevoelige huid, pigmentvlekken zijn dan al vanaf de geboorte aanwezig. Een andere oorzaak is medicatie en hormonale veranderingen, die kunnen de aanmaak van pigment in je huid beïnvloeden, dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens de zwangerschap. Wanneer je huid te veel in zonlicht staat, zal de huid bruin kleuren.

UV-straling is een van de meest voorkomende oorzaken van pigmentvlekken. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon, produceert het lichaam melanine om de huid te beschermen tegen UV-stralen. Dit kan leiden tot een ongelijkmatige pigmentatie, resulterend in donkere of lichtere vlekken op het gezicht, de handen, de armen en het decolleté.

Om pigmentvlekken te voorkomen, is het essentieel om de huid goed te beschermen tegen de zon. Dit kan door het dragen van beschermende kleding, het gebruik van een zonnebrandcrème met een hoge SPF en het vermijden van de zon tijdens de piekuren. Daarnaast helpt het gebruik van huidverzorgingsproducten met ingrediënten zoals vitamine C, vitamine A (retinol) en andere antioxidanten om de huid te beschermen tegen vrije radicalen en UV-schade.

Verschillende donkere vlekken

Er bestaan verschillende soorten pigmentvlekken. Zo zijn er kleine vlekjes, maar ook grote vlekken, bruine pigmentvlekken, maar ook witte pigmentvlekken. Pigmentvlekken kunnen overal op het lichaam en de huid voorkomen, maar de meeste pigmentvlekken bevinden zich op plekken die veel blootstelling aan de zon hebben. Denk hierbij aan je gezicht of décolleté. Daarnaast kan iedereen pigmentvlekken krijgen, ongeacht je huidtype of huidskleur. Je kunt pigmentvlekken verwijderen door middel van verschillende behandelingen, zoals een chemische peeling die de huid egaler maken. Een chemische peeling bevat speciale ingrediënten die de bovenste huidlaag laat afsterven waardoor een nieuwe huid ontstaat.

Naast donkere pigmentvlekken kunnen pigmentvlekken lichter zijn dan de natuurlijke huidskleur. Dit ontstaat wanneer er een tekort aan pigment in de huid aanwezig is. Dit wordt ook wel hypopigmentatie genoemd. Wanneer je een donkere huid hebt, kunnen er ook witte pigmentvlekken ontstaan.

Tip: vergelijk 4 klinieken

Tarieven van klinieken vergelijken

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste pigmentvlekken klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

Hoe ontstaat melasma?

Melasma is een vorm van pigmentvlekken die vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. Dit komt omdat er door de zwangerschap sprake is van veranderingen in het hormoonniveau, hierdoor kan melasma ontstaan. Melasma geeft donkere plekjes op het gezicht, denk hierbij aan je wangen, neus of kin. Het is belangrijk om te weten dat melasma niet schadelijk is voor je baby of jezelf, maar het kan wel een vervelend beeld geven. Melasma is niet altijd makkelijk te behandelen, maar er zijn wel een aantal behandelingen die kunnen helpen bij het verminderen van de vlekken.

Het consult om pigmentvlekken te verwijderen

Het is belangrijk om voorafgaand aan een behandeling een consult te hebben met een ervaren huidtherapeut of dermatoloog. Tijdens dit consult worden de verschillende soorten pigmentvlekken onderzocht, en wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Dit plan kan bestaan uit een combinatie van professionele behandelingen en thuiszorgadviezen.

Bij het eerste consult zal de specialist je huid goed bekijken en met je bespreken welke behandeling voor jouw pigmentvlekken het meest geschikt is. Dit hangt namelijk af van de soort pigmentvlek, de plek waar de vlek zich bevindt én of er sprake is van een (beginnende) zwangerschap. Je kunt altijd een vrijblijvend consult aanvragen om te weten wat de behandeling precies inhoudt. Er zijn twee verschillende behandelingen om pigmentvlekken te verwijderen. Je kunt de huid goed zelf behandelen met producten waar natuurlijke ingrediënten in zitten zoals, collageen of hyaluronzuur. Daarnaast is het belangrijk dat je de huid goed beschermt tegen teveel blootstelling aan de zon met een minimaal spf van 15.

De behandeling van pigmentvlekken varieert afhankelijk van het type en de oorzaak van de vlekken. Behandelingen kunnen bestaan uit crèmes met bepaalde ingrediënten die de melanineproductie remmen, chemische peelings die de celvernieuwing stimuleren en de huid egaliseren, of laserbehandelingen die gericht zijn op het verminderen van de zichtbaarheid van de vlekken.

Behandeling met laser of IPL:

Deze laserbehandelingen zijn geschikt voor pigmentvlekken die dieper in de huid liggen. Met lasertherapie kunnen pigmentvlekken, melasma, zonschade en ouderdomsvlekken verwijderd worden. Bij deze behandeling worden kleine lichtflitsjes afgevuurd op de plek waar de pigmentvlekjes zich bevinden. Hierdoor ‘smelt’ het pigment weg en verdwijnen de vlekken langzaam maar zeker. De behandeling kan soms wat ongemakkelijk aanvoelen, maar is in principe pijnloos.

Middels een IPL-behandeling (Intense Pulsed Light) worden ook pigmentvlekken verwijderd. Dit werkt op dezelfde manier als lasertherapie, maar is geschikt voor een mildere vorm van pigmentvlekken of melasma. Laserbehandelingen kunnen echter ook de huid beschadigen, waardoor verkleuringen in de huid ontstaan.

Behandeling met medische peeling:

Deze behandeling is geschikt voor pigmentvlekken die boven op de huid liggen. Deze vlekjes ontstaan door overmatige aanmaak van pigment in de huid, dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door zwangerschap of het gebruik van bepaalde medicijnen. Een medische peeling kan ook op een donkere huid worden aangebracht. Bij een medische peeling wordt er een gel of crème op de plek met pigmentvlekken aangebracht. Dit product zorgt ervoor dat de bovenste laag van je huid ‘afschilfert’. Hierdoor komen de pigmentvlekjes los en vervaagt het pigment langzaam maar zeker.

Het resultaat van een behandeling voor pigmentvlekken:

Na een behandeling met laser of IPL zijn de pigmentvlekken vaak niet meteen weg, hier kan wel een verbetering in gezien worden. Bij een medische peeling is dit resultaat vaak sneller te zien, hierdoor is dit ook wel de meest populaire behandeling onder patiënten. Het resultaat is niet altijd direct zichtbaar, dit komt omdat je huid tijd nodig heeft om te herstellen. Het aantal behandelingen hangt af van de soort pigmentvlekken en de plek waar ze zich bevinden op de huid. Er is geen maximum aantal behandelingen, maar vaak volstaat één tot drie keer laser- of IPL-behandelen voor een mooi resultaat.

Vergelijk klinieken voor een pigmentvlekken behandeling

Op basis van:


Ervaringen en reviews
Tarieven
Behandelingen
Locatie

KliniekbelevingVind direct de beste klinieken voor jouw behandeling

Veelgestelde vragen over een pigmentvlekken behandeling.

Ben je van plan om een pigmentvlekken behandeling te nemen? Maar heb je nog vragen? Wij hebben de veelgestelde vragen voor je op een rij gezet. Toch nog vragen of advies nodig over een behandeling? Dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen!

Wat zijn de klachten van pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn platte, donkere plekken die op de huid verschijnen. Ze kunnen variëren in grootte en vorm en worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon, genetische aanleg of andere factoren. Pigmentvlekken kunnen variëren van lichtbruin tot zwart en lijken meestal op sproeten of schoonheidsvlekjes. In sommige gevallen kunnen ze ook een oneffen oppervlak hebben.

Hoe kom je van pigmentvlekken af?
Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor pigmentvlekken, zoals crèmes met hydroquinone of kojic acid, laserbehandelingen, chemische peelings, dermabrasie en microdermabrasie. Uw de dermatoloog kan u helpen bepalen wat in uw geval de beste aanpak is. Daarnaast kan het vermijden van blootstelling aan de zon en het gebruik van een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor helpen voorkomen dat er nog meer pigmentvlekken ontstaan.
Zijn pigmentvlekken gevaarlijk?
Pigmentvlekken zijn meestal niet gevaarlijk, maar het is belangrijk om ze regelmatig door een dermatoloog te laten controleren. In sommige gevallen kunnen pigmentvlekken die goedaardig lijken, eigenlijk huidkanker zijn, melanoom genaamd. Als u veranderingen in de grootte of kleur van uw pigmentvlekken opmerkt, of als ze pijnlijk worden of jeuken, kan het slim zijn om je arts te raadplegen.
Hoe lang heb je resultaat van een filler behandeling?

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Kunnen pigmentvlekken terugkomen na een behandeling?
Hoewel het mogelijk is dat pigmentvlekken na een behandeling weer terugkomen, dit hangt af van de behandeling en oorzaak. Als de onderliggende oorzaak van de pigmentvlekken niet is weggenomen, kunnen ze alsnog terugkomen. Het is belangrijk dat u een dermatoloog raadpleegt voordat u met een behandelingsprotocol begint om er zeker van te zijn dat het onderliggende probleem dat de pigmentvlekken veroorzaakt goed wordt behandeld.

Vergelijk 4 klinieken voor een pigmentvlekken behandeling

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste pigmentvlekken klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.