Ooglaseren

Wil je ook weer zonder bril of contactlenzen kunnen leven? Of wil je gewoon graag zien wat er om je heen gebeurt zonder telkens die lenzen in en uit te doen? Dan is ooglaseren een goede optie voor jou. Op onze website lees je alles wat je moet weten over ooglaseren. Zo leggen we uit hoe ooglaseren werkt en wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast lees je alles over de kosten van ooglaseren en de risico’s die eraan verbonden zijn. Is een ooglaserbehandeling veilig? Ook dit lees je op deze pagina.

Wat is ogen laseren?

Ogen laseren is een operatieve ingreep waarbij de gespecialiseerde oogartsen het ooglensvlies aanpast. Dit kan door middel van een ooglaserbehandeling of met behulp van intraoculaire lenzen (lensimplantatie of kunstlenzen). Ooglaserbehandelingen zijn relatief nieuw en worden steeds vaker uitgevoerd. Deze behandeling is pijnloos en duurt ongeveer 20 minuten per oog. De oogarts maakt hierbij gebruik van een verschillende laser technieken om het ooglensvlies aan te passen. De bolling van de lens van het oog heeft bij mensen die slecht zien een afwijking, die door middel van een ooglaserbehandeling herstelt kunnen worden. Ooglaserbehandelingen kunnen droge ogen veroorzaken, maar die worden vaak verholpen met oogdruppels.

Voor wie is een ooglaser behandeling geschikt?

Een oog laser behandeling is geschikt voor mensen met een afwijking in de bolling van het ooglensvlies. Dit komt het meest voor jonge kinderen, maar volwassenen kunnen ervoor kiezen om hun ogen te laten laseren. Ooglaserbehandelingen zijn niet geschikt voor mensen met een sterk verouderd ooglensvlies of mensen met een aandoening aan het netvlies. De ooglaserbehandeling kan een dioptrie tot 0 brengen, echter zal dit bij een -6 of +6 tot ongeveer 1 zijn. Ook kan een ooglaserbehandeling alleen worden uitgevoerd bij mensen boven de 18. Dit komt omdat dat ogen na die leeftijd pas volledig volgroeid zijn.

Voor wie is een ooglaser behandeling niet geschikt?

Zoals hierboven beschreven is een ooglaserbehandeling niet geschikt voor mensen met aandoeningen aan het netvlies of mensen met een sterk verouderd ooglensvlies. Daarnaast kunnen ook mensen met diabetes of glaucoom geen ooglaserbehandeling ondergaan. Ook zwangere vrouwen kunnen hun ogen niet laten laseren, dit komt omdat er tijdens de zwangerschap verandering in de ogen optreed.

Om er achter te komen of je geschikt bent voor een ooglaser behandeling is het verstandig om een gratis en vrijblijvend consult aan te vragen. Dit kan bij een oogkliniek. Tijdens dit consult wordt er een oogmeting gedaan en krijg je advies over de behandeling en wordt een passend behandelplan voor je opgesteld.

Voor onderzoek bij ogen laten laseren

Voordat een ooglaser behandeling uitgevoerd kan worden, moet er eerst een uitgebreid vooronderzoek gedaan worden naar de ogen. Ook wordt er een medisch vooronderzoek gedaan, waarbij de ogen uitgebreid worden onderzocht. Een medisch vooronderzoek wordt ook wel een quickscan genoemd. Dit kan door middel van verschillende oogmetingen. Hierbij wordt er o.a. gekeken naar de sterkte van het ooglensvlies, de hoornvliesdikte en de oogspierfunctie . Op basis van dit vooronderzoek bepaalt de oogarts of je in aanmerking komt voor een behandeling met laser of intraoculaire lenzen (implantaatlenzen of kunstlenzen). Als er uit het vooronderzoek blijkt dat je niet geschikt bent voor de behandeling, zal de oogarts je dit ook direct vertellen. De oogarts zal je ook vertellen of een ooglaserbehandeling pijnlijk is. Voor het ooglaser onderzoek is het belangrijk dat je geen lenzen draagt. Dit omdat lenzen de ogen kunnen vervormen. Het aantal weken dat je geen lenzen mag dragen is afhankelijk van de soort lens die je draagt. Disposable lenzen mag je bijvoorbeeld wel blijven dragen, maar gas doorlaatbare lenzen (harde contactlenzen) niet.

Verschillende lasertechnieken

Voor ooglaser behandelingen worden er verschillende lasertechnieken gebruikt. Dit zijn de LASEK, FEMTO laser en Relex smile. De oogarts kiest tijdens het consult welke techniek het beste bij jouw ogen past.

LASEK

LASEK is een lasertechniek waarbij er oogspoeling en alcohol op het ooglensvlies wordt gezet. Dit zorgt ervoor dat het ooglensvlies minder strak aan het oog vastzit en los komt. Vervolgens maakt de oogarts het ooglensvlies los. Het dunne laagje wordt vervolgens verwijderd. Hierna wordt het oog met een speciale laser behandeld waardoor het hoornvlies een andere vorm krijgt. Na de behandeling wordt een zachte lens op het oog geplaatst om het ooglensvlies weer te laten genezen. Na een aantal dagen zal de zachte lens verwijderd worden.

Na de behandeling kan het oog nog een beetje gevoelig zijn en zal het zicht ook minder zijn. Na ongeveer een week zal het zicht weer verbeterd zijn. Het volledige herstel van deze laserbehandeling duurt echter langer, dit kan zelf weken of maanden zijn.

FEMTO laser

Bij deze lasertechniek wordt door middel van een speciale computerlaser een klein flapje in het hoornvlies gemaakt. Hierdoor kan de laser bij het hoornvliesweefsel die vervolgens gemakkelijk vervormd kan worden. Dit omdat het hoornvliesweefsel soepeler is geworden. De oogarts draait dan het flapje weer terug en na een aantal minuten wordt de behandeling afgerond.

Dit is een korte ingreep waardoor je direct weer naar huis mag. Je ogen zullen wel wat roodheid en irritatie vertonen, dit is normaal. In tegenstelling tot de LAKES laserbehandeling is deze behandeling een stuk makkelijker. Je kunt vrijwel direct na de behandeling al beter zien.

Relex SMILE

De Relex SMILE ooglaserbehandeling is een nieuwe techniek die in Nederland vrij recentelijk is ingevoerd. SMILE staat voor Small Incision Lenticule Extraction. Bij deze lasertechniek ontstaat er ook een klein flapje of schijfje in het hoornvlies, maar dit gaat op een andere manier dan bij de FEMTO laser. Het oog wordt onder een microscoop gelegd en met een kleine incisie wordt het schijfje in het oog gesneden. Het schijfje heeft de precieze grootte om een oogafwijking te corrigeren. Hierna wordt het oog met een laser behandeld waardoor het hoornvlies weer in de juiste vorm komt.

Dit is ook een korte ingreep, je ogen zullen wel wat roodheid vertonen. Je kunt na de behandeling direct weer naar huis. Het voordeel van deze techniek is dat er maar weinig tijd nodig is om te herstellen, meestal duurt dit ongeveer twee weken.

Nazorg ooglaseren (dun hoornvlies)

Bij ooglaserbehandelingen is het belangrijk om na te gaan of de ogen goed herstellen. Je oogarts zal dan ook een aantal controles inplannen na de behandeling. De frequentie van deze controles hangt af van welke lasertechniek er is gebruikt en hoe snel je ogen herstellen. Ook krijg je speciale oogdruppels mee om infecties of complicaties te voorkomen. Daarnaast kan het zijn dat je ernstig droge ogen hebt na de laserbehandeling, ook hier kunnen oogdruppels bij helpen. Het dragen van een bril of lenzen wordt afgeraden, om het herstel te bevorderen. Daarnaast mogen vrouwen ook geen make up dragen in de eerste paar weken.

Bij ooglaserbehandelingen kunnen er complicaties optreden, maar dit gebeurt gelukkig maar zelden. Wanneer er toch complicaties optreden dan is het meestal omdat er niet goed is nagegaan of je ogen geschikt zijn voor ooglaserbehandelingen. Als ooglaseren niks voor jou is, overweeg dan een andere optie zoals lenzen of een bril. Wanneer er complicaties of infecties optreden kunnen deze vrijwel altijd weer gemakkelijk verholpen worden.