Zoek en vergelijk klinieken, bekijk ervaringen en vergelijk

Maagballon

Wil je afvallen maar vind je een operatie te ingrijpend? Dan is de maagballon misschien iets voor jou. De maagballon is een soort zachte bal gemaakt van siliconen. Via je slokdarm wordt de bal in je maag geplaatst, waarna de arts hem met een zoutoplossing opvult. Na zes maanden verwijdert de arts de ballon weer. Dit is één van de minst ingrijpende behandelingen bij overgewicht en heeft ook een korter herstel dan andere operaties. Let wel op, de maagballon is geen wondermiddel. Hieronder lees je meer over de maagballon en hoe de behandeling werkt.

Betrouwbare klinieken

Betrouwbare klinieken

Gecertificeerde bedrijven

Vergelijk tarieven

Vergelijk tarieven

Ontvang gratis prijsopgaven

Bekijk behandelingen

Bekijk behandelingen

Betrouwbare informatie

Belangrijke informatie over maagballon


Duur van de behandeling: 20 minuten


Het resultaat: Permanent


Gemiddelde tarieven: €900 – €4000


Behandelgebied: Maag

De maagballon is een populaire niet-chirurgische methode voor gewichtsverlies, vooral voor mensen met overgewicht die moeite hebben om af te vallen. Bij Kliniekbeleving.nl bieden we uitgebreide informatie over de maagballonprocedure, de voordelen ervan, en de resultaten die patiënten kunnen verwachten.

Voor wie is een maagballon geschikt?

Om in aanmerking te komen voor een maagballon, moet je aan bepaalde criteria voldoen. Je bent bijvoorbeeld geschikt als:

– Je BMI (Body Mass Index) boven de 30 ligt, maar je wilt afvallen zonder operatie;
– Je hebt overgewicht en je gezondheid is hierdoor in gevaar;
– Een dieet of sporten helpt niet meer om af te vallen;
– Je bent gemotiveerd om samen met ons te werken aan een gezondere levensstijl.

Wat is de maagballon?

Een maagballon, zoals de Allurion maagballon, is een zachte, duurzame ballon die in de maag wordt geplaatst om patiënten te helpen met gewichtsverlies. Deze procedure is ideaal voor mensen met een hoge body mass index (BMI) die niet in aanmerking komen voor een operatie of die een operatie willen vermijden. De maagballon wordt via de mond en slokdarm in de maag gebracht tijdens een korte procedure, waarbij geen narcose of endoscopie nodig is.

De maagballon is een zachte bal die gemaakt is van siliconen. De ballon wordt door een MDL-arts (maag-, darm- en leverziekten) via je slokdarm in je maag geplaatst. Hierna vult de arts de ballon met een zoutoplossing, waardoor hij uitzet en je maag voller aanvoelt. De maagballon blijft ongeveer zes maanden in je maag, waarna de arts hem weer verwijdert.
Doordat de maagballon een deel van je maag op vult zul je sneller vol zitten. Dit betekent dat je minder eet en maaltijden overslaat. Omdat je maag kleiner wordt, is er ook minder ruimte voor vetrijke maaltijden. Dit alles leidt ertoe dat je afvalt. De maagballon is daarom één van de minst ingrijpende behandelingen bij overgewicht. Ook is de herstelperiode veel korter dan bij andere ingrepen, omdat je niet wordt geopereerd.

Ervaringen van mensen met een maagballon

Over het algemeen zijn de meeste mensen ontzettend positief over deze behandeling. Het resultaat spreekt vaak voor zich en de behandeling is niet zo ingrijpend als andere behandelingen om gewicht te verliezen. Wanneer we kijken naar de maagballon ervaringen van mensen, zien we vooral veel tevreden gezichten!

Begeleiding na maagballon plaatsen

De maagballon is geen wondermiddel. Om er het maximale uit te halen, is het belangrijk dat je tijdens en na de behandeling begeleid wordt door een diëtist en/of fysiotherapeut of gezondheidspsycholoog. Zij helpen je om gezond te eten en leven, zodat je ook na de maagballon blijvend afvalt of het huidige gewicht behoudt.

Tip: vergelijk 4 klinieken

Tarieven van klinieken vergelijken

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste maagballon klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

Voordelen van de maagballon

De maagballon is een kleine ingreep met weinig risico’s. Je bent maar één dag in het ziekenhuis en de herstelperiode is korter dan bij andere operaties. Ook houdt je geen littekens over, want er wordt via je mondholte ingegrepen. Andere voordelen van de maagballon zijn:

– Je verliest snel gewicht.
– Je leert beter omgaan met eten en leert gezonder te eten.
– De maagballon motiveert je om aan je gezondheid te werken.
– Je kan 10 tot 15 kilo afvallen.

Nadelen van een maagballon

Het plaatsen van een maagballon is een relatief veilige procedure, maar zoals bij elke medische ingreep, kunnen er complicaties optreden. Patiënten kunnen in de eerste week na plaatsing van de ballon last hebben van misselijkheid of ongemak. Deze symptomen verminderen meestal naarmate het lichaam zich aanpast aan de ballon

De maagballon is niet voor iedereen geschikt. Zo kan de maagballon bijvoorbeeld geen oplossing zijn als je te weinig eet of een eetstoornis hebt. Ook kunnen er complicaties optreden, zoals maag- en darmklachten, misselijkheid of braken. Daarnaast is het belangrijk dat je gemotiveerd bent om na de behandeling gezonder te leven, want anders bestaat het risico dat je weer aankomt in gewicht. De grootste nadelen van een maagballon zijn:

– Je kan maag- en darmklachten krijgen. Daarom wordt er aangeraden maagzuurremmers te nemen.
– De vervolgbehandeling voor het volgen van een juist eetpatroon wordt vaak niet vergoed.

Vergoedingen en kosten voor een maagballon

De maagballon kosten worden alleen in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. In sommige gevallen krijg je bijvoorbeeld geen vergoeding voor een maagballon als je: Jonger bent dan 21 jaar of ouder bent dan 65 jaar. Een BMI hebt onder de 30. Geen chronische maag- of darmziekte hebt, zoals maagzuur reflux (GERD), maagaandoening PDS of coeliakie. Als je langer dan twee jaar overgewicht hebt en er geen sprake is van een gezondheidsrisico. Als de maagballon wordt vergoed, dan krijg je gemiddeld € 3500 tot € 4000 terug van je zorgverzekering. Het verschilt per zorgverzekeraar hoeveel ze precies vergoeden.
Kortom, een maagballon is een minimaal invasieve behandeling voor overgewicht die je kan helpen afvallen zonder operatie. Omdat de maagballon slechts voor bepaalde groepen geschikt is en er complicaties kunnen optreden, is het belangrijk dat je je goed informeert bij een maag-, darm- en leverziekten arts. Het is belangrijk om de kosten goed in overweging te nemen en om te checken hoe dit geregeld is met je verzekering!

Vergelijk klinieken voor een maagballon behandeling

Op basis van:


Ervaringen en reviews
Tarieven
Behandelingen
Locatie

KliniekbelevingVind direct de beste klinieken voor jouw behandeling

Veelgestelde vragen over een maagballon behandeling.

Ben je van plan om een maagballon behandeling te nemen? Maar heb je nog vragen? Wij hebben de veelgestelde vragen voor je op een rij gezet. Toch nog vragen of advies nodig over een behandeling? Dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen!

Hoe lang blijft de maagballon zitten?
De maagballon blijft zes maanden zitten en moet daarna worden verwijderd. Gedurende deze periode verliezen patiënten doorgaans een aanzienlijke hoeveelheid gewicht en kunnen zij hun levensstijl blijven aanpassen omdat zij gewend raken aan gezondere keuzes. Nadat de maagballon is verwijderd, kunnen patiënten hun levensstijl blijven aanpassen om hun gewichtsverlies te behouden. Desgewenst kan na 6 maanden een extra maagballon worden ingebracht. Het is belangrijk dat patiënten de richtlijnen van hun arts volgen met betrekking tot de zorg na de procedure en dieetbeperkingen.
Wat zijn de risico's van een maagballon?
Het grootste risico van een maagballon is dat deze in de maag erodeert (verslapt), waardoor een spoedoperatie nodig kan zijn om de ballon te verwijderen. Andere mogelijke risico’s zijn misselijkheid en braken, infectie of perforatie van de maagwand, en buikpijn of ongemak. Het is belangrijk dat patiënten eventuele risico’s of zorgen over deze procedure met hun arts bespreken voordat zij deze laten uitvoeren. Daarnaast helpt het nauwgezet volgen van de richtlijnen voor zorg na de procedure de kans op complicaties te verkleinen.
Wie mag geen maagballon?
Patiënten die zwanger zijn, bloedingsstoornissen hebben of met een voorgeschiedenis van buikoperaties mogen geen maagballon ondergaan. Ook personen met aandoeningen die de spijsvertering of de voedselopname kunnen verstoren en personen die zich niet aan dieetbeperkingen kunnen houden, moeten de procedure vermijden. Het is belangrijk dat patiënten hun medische geschiedenis en huidige gezondheidstoestand met hun arts bespreken voordat zij beslissen of deze procedure voor hen geschikt is.
Wanneer begin ik met afvallen?
De meeste patiënten beginnen binnen een week na het inbrengen van een maagballon af te vallen. Het is echter belangrijk op te merken dat individuele resultaten kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht, activiteitenniveau en voedingsgewoonten. Patiënten blijven doorgaans gewicht verliezen in de weken daarna naarmate zij gewend raken aan gezonde eetgewoonten en veranderingen in hun levensstijl. Deze het geleidelijke afslankingsproces helpt het succes van de procedure op lange termijn te garanderen.
Kan ik zwanger worden met een maagballon op zijn plaats?
Patiënten moeten vermijden zwanger te worden terwijl de maagballon is geplaatst, omdat dit het risico op complicaties kan verhogen. Vrouwen die een zwangerschap overwegen of al zwanger zijn, moeten dit met hun arts bespreken voordat zij deze procedure ondergaan. Bovendien moeten patiënten zich houden aan de richtlijnen voor zorg na de procedure en dieetbeperkingen om het risico op complicaties te verminderen.

Vergelijk 4 klinieken voor een maagballon behandeling

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste maagballon klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.