Laser ontharen

Alle informatie over laser ontharen en de behandeling. Vergelijk direct de beste klinieken voor een acne behandeling.

laser ontharen

Haargroei is een probleem voor veel mensen. Je kunt het verwijderen door scheren, epileren, plukken of behandeling met een hormoonpreparaat. Deze ontharingsmethode kan echter vaak voor rode bultjes en ingegroeide haartjes zorgen. Met laser ontharen en IPL is het nu mogelijk om ongewenste haargroei effectiever te bestrijden. Je kunt ongewenste haargroei op verschillende delen van het lichaam behandelen. Hier lees je alles over laser ontharen, de behandeling, welke delen er behandeld kunnen worden en hoe een behandeling in zijn werk gaat. Als het gaat om laser ontharen is dat een zeer goede manier van effectief ontharen.

Op welke delen kan ongewenste haargroei verwijderd worden?

Laser ontharen behandelingen zijn effectief op alle plekken waar je definitief ontharen wilt aanpakken. Dit kunnen dus ook andere delen zijn dan je gezicht, zoals: Je benen, oksels, armen, rug en bikinilijn. Op deze delen van het lichaam kunnen ongewenste haren soms later weer terug groeien. Daarom zijn meerdere behandelingen nodig om een geslaagde ingreep en gladde huid te behalen.

Laser ontharen is eigenlijk niets meer dan het gebruik van laserlicht (intense pulsed light, IPL) om de haargroei te verminderen. De IPL behandeling wordt al sinds 1997 gebruikt in de dermatologie en is intussen uitgegroeid tot een standaardbehandeling voor ongewenste haargroei. Met een laser kun je ongewenste haargroei op een effectieve manier vernietigen.

Het consult

Voor een laser ontharen behandeling moet je altijd eerst langs de kliniek voor een vrijblijvend consult. Tijdens een vrijblijvend consult wordt er gekeken naar de juiste laserbehandeling voor jouw huid en haartype. Er wordt ook gekeken of IPL laser ontharen wel geschikt is voor jou, want het werkt namelijk niet op grijs of wit haar. Tijdens het consult wordt een volledige uitleg van alle mogelijke laser ontharing behandelingen gedaan en wordt gekeken welke behandeling het beste resultaat zal behalen. Dan wordt er een plan opgesteld waarin uitgelegd wordt hoeveel behandelingen er nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen. De behandelingen worden gespreid uitgevoerd, meestal zitten er 4 weken tussen iedere volgende behandeling. Hoeveel laserbehandelingen nodig zijn is afhankelijk van je persoonlijke situatie, maar meestal zijn het 8 behandelingen. Is de behandeling pijnlijk? De meeste mensen ervaren de behandeling niet als pijnlijk.

Hoe werkt laser ontharen?

Laserlicht wordt door het pigment (melanine) in het haar opgenomen en omgezet in warmte. Deze warmte verdampt dan weer het haarvaatje waardoor er geen nieuwe haren meer kunnen groeien. Hoe donkerder je haar, hoe beter het laserlicht opgenomen kan worden. Daarom is laser ontharen het meest effectief bij mensen met donker haar en een licht huidtype. Blonde haren zijn daarentegen een stuk lastiger weg te laseren. Bij mensen met een donkere huid zijn andere behandelingen nodig. Anders kunnen haren terug groeien of de behandelde huid kan beschadigen. Welke de beste definitieve ontharingsmethode geschikt is voor jou, hoor je bij het eerste consult.

Tijdens de laserbehandeling wordt er gebruik gemaakt van een koude tip op de huid en wordt de huid ingesmeerd met een beschermende gel. Dit voorkomt irritatie en roodheid van de huid tijdens de behandeling. De laserstraal gaat dan over het te behandelen gebied waardoor er kleine puntjes verbranding ontstaan in het haarvaatje en de omringende huid. Hierdoor kan er geen nieuw haar meer groeien in het behandelde gebied en worden actieve haren verwijderd en inactieve haren ook.

Laser ontharen is een veilige en effectieve methode om ongewenst haar te verwijderen en permanente ontharing te behalen. De laserbehandeling kan in de meeste gevallen een blijvend resultaat opleveren en permanent ontharen, maar soms is er na een aantal jaar toch weer wat haargroei terug gekomen. Dit komt omdat het laserlicht niet altijd alle (resterende) haarfollikels bereikt. Een touch-up behandeling kan dan helpen het gewenste resultaat te bereiken.

Laser ontharen is niet voor iedereen geschikt. De laserbehandeling kan namelijk geen onderscheid maken tussen het haarvaatje en de huid. Het laserlicht wordt dan ook door de huid opgenomen, waardoor er verbranding van de huid kan optreden. Daarom moet je altijd eerst een consult met een dermatoloog of schoonheidsspecialist hebben voordat je laser ontharen laat uitvoeren.

Een laserontharing behandeling duurt ongeveer 30 tot 60 minuten, afhankelijk van het te behandelen gebied. Het aantal laserbehandelingen dat je nodig hebt is ook afhankelijk van het te behandelen gebied en de haardichtheid. In sommige gevallen is slechts één laserbehandeling voldoende, maar vaak zijn er meerdere laserbehandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Verschillende soorten lasers om overmatige haargroei te verwijderen

Er zijn verschillende laserapparaten die gebruikt kunnen worden voor laser ontharen. Het type laserapparaat dat gebruikt wordt hangt af van de huidtype en haarkleur.

– Diode laser: dit is een zeer effectieve laser voor het verwijderen van donker haar bij alle huidtypes.

– Soprano ice laser: De soprano ice laser kan gebruikt worden bij alle huidtypes en is zeer effectief in het verwijderen van donker haar.

– Epixan Alexandrite laser: deze laser is geschikt voor het verwijderen van lichter haar bij een lichter huidtype.

IPL ontharen

In plaats van laserlicht kan er ook gebruik gemaakt worden van IPL (intense pulsed light). Dit is vergelijkbaar met laser ontharen, maar dan met lichtflitsen in plaats van laserlicht. IPL ontharen is minder effectief dan laser ontharen en duurt meestal iets langer voordat je het gewenste resultaat bereikt. Bij IPL wordt echter wel een groter oppervlak tegelijk gelazerd en kunnen grotere delen sneller onthaard worden.

Definitief ontharen met Epilar (gebruikt van enzymen)

Epilar is een nieuwe ontharingsbehandeling waarbij er gebruik gemaakt wordt van enzymen in plaats van laserlicht. Deze behandeling is net zo effectief als laser ontharen, maar heeft minder bijwerkingen. Epilar kan gebruikt worden bij alle huidtypes en haarkleuren. Bij Epilar behandeling wordt gebruik gemaakt van twee soorten gepatenteerde gels die op de huid aangebracht worden. De gel bevat enzymen die ervoor zorgen dat haarzakjes verwijderd worden en niet meer terug groeien.

Kosten laser ontharen

Wat kost laser ontharen? De kosten van laser ontharen zijn afhankelijk van het te behandelen gebied. Een laserbehandeling voor een klein gebied, zoals het bovenlip of kin, kan al snel €50,- tot €100,- kosten. Voor een groter gebied, zoals de benen of rug, zijn de kosten vaak tussen de €200,- en €400,-. Daarnaast zijn de kosten geheel afhankelijk van de hoeveelheid behandelingen die je nodig hebt om van haargroei af te zijn. Vaak wordt er een bedrag per behandeling gerekend.