Invisalign

Alle informatie over invisalign en de behandeling. Vergelijk direct de beste klinieken voor een acne behandeling.

invisalign

Een invisalign is een onzichtbare beugel die scheve of minder rechte tanden weer mooi op zijn plaats kan zetten. Scheve tanden kunnen soms ook voor problemen zorgen aan het tandvlees en daarom kan een invisalign beugel een goede oplossing zijn. Veel mensen vinden een normale beugel lelijk en kiezen er daarom ook vaak voor om geen beugel te nemen. Echter zijn de invisalign beugels onzichtbaar waardoor de transparante beugel niet tot nauwelijks te zien is.

Onzichtbare beugel

De invisalign is een onzichtbare beugel die makkelijk uitneembaar is. De beugel is een op maat gemaakte beugel en de uitneembare aligners moeten om de 2 weken vervangen worden. Van de boven en onderkant worden afdrukken gemaakt zodat de invisalign precies aansluit op je gebit. De beugel van invisalign laten de tanden geleidelijk in de juiste stand schuiven. Door iedere twee weken een nieuwe set van invisalign te gebruiken, kan het gebit langzaam wennen aan de nieuwe positie. De invisalign beugel kan uitgenomen worden tijdens het eten, drinken, flossen en tanden poetsen.

Voor wie is de invisalign beugel geschikt?

De invisalign beugels zijn geschikt voor iedereen die zijn tanden of gebit op een nagenoeg onzichtbare manier wilt verbeteren. Echter is de behandeling niet geschikt voor mensen met extreme afwijkingen. Elke twee weken krijg je een nieuwe set aligners. Elke set aligners brengt je dichterbij het eindresultaat en je mooie glimlach. Wanneer je een nieuwe aligner over je tanden klinkt, zullen je tanden week na week verschuiven.

Het eerste consult

Bij het eerste consult voor een invisalign beugel wordt gekeken naar de wensen en de mogelijkheden. De onzichtbare beugel is helaas niet voor iedereen geschikt. Daarom wordt er tijdens het eerste consult besproken welke mogelijkheden er zijn en zal de orthodontist of tandarts je dit vertellen. Na de intake kun je op eigen gemak beslissen of je door wilt gaan met de behandeling en of je voor een invisalign beugel kiest.

De behandeling van de onzichtbare beugels

Zodra je voor de invisalign beugel hebt gekozen kan er een behandelplan opgesteld worden. Als eerst wordt er een scan of een afdruk van het gebit gemaakt. Vervolgens worden de afdrukken naar invisalign door gestuurd en maken zij een 3d video. Hierin wordt het mogelijke eindresultaat weergegeven. Wanneer de 3d video af is, wordt deze weer doorgestuurd naar jouw tandarts of orthodontie. Bij een vervolg afspraak wordt de 3d video met je gedeeld en kun je het eindresultaat zelf bekijken. Wanneer je tevreden bent met het resultaat kunnen de beugels besteld worden. Doordat de beugels op maat gemaakt zijn kunnen ze ook alleen door jou gedragen worden.

Het dragen van de invisalign

Bij het plaatsen van de beugel worden enkele tandkleurige bolletjes op de tanden aangebracht. Deze zorgen ervoor dat de tanden kunnen verplaatsen en dat beugel vast blijft zitten. De invisalign beugel moet 20-22 uur per dag gedragen worden. Je doet de beugel dus alleen uit tijdens het eten, drinken en tanden poetsen. Op die manier blijf je op het juiste schema en komen je tanden sneller in de juiste positie. Na twee weken moet je op controle bij de tandartskliniek om te kijken of je op schema ligt en of de bolletjes stevig tegen de tanden aan zitten. Mocht je klachten hebben, kun je deze altijd melden. De invisalign behandeling bestaat uit ongeveer 6 tot 18 maanden. Hoelang de behandeling gaat duren is per persoon verschillend en afhankelijk van het te behalen resultaat.

Traditionele beugel

In tegenstelling tot de traditionele beugel, de slotjesbeugel of de nachtbeugel, is de invisalign een stuk handiger, comfortabeler en is de complexiteit een stuk minder. De invisalign beugel werkt met twee bitjes die je op je tanden klikt. Je kunt de aligners dus gewoon weer uit doen om een goede mondhygiëne te genereren en gaatjes te voorkomen. De bitjes die aligners genoemd worden, werken op dezelfde manier als de metalen beugel alleen dan zonder de metalen draden en slotjes van de slotjesbeugel. De aligners worden aan de tanden of kiezen bevestigd zodat de bitjes gemakkelijk om het gebit blijven zitten. Je tandarts zal uitleggen waar deze geplaatst worden.

Na het gewenste resultaat

Nadat de invisalign zijn werk heeft gedaan en alle tanden in de gewenste positie staan, is het natuurlijk belangrijk dat het gebit ook zo blijft. Je krijgt dan een retainer mee naar huis, dit is een doorzichtige nachtbeugel die je draagt wanneer je gaat slapen. Op die manier behoud je je stralende lach en hoef je later niet weer aan de gang.

Heb je interesse in een invisalign? Maak dan een eerste afspraak met een van je tandartsen of praktijk bij jou in de buurt. Stuur een e-mail of neem telefonisch contact met ze op. Alle patiënten verdienen de juiste persoonlijke aandacht. Als je niet zo goed weet wat je moet verwachten van de invisalign beugelbehandeling, vraag dan een vrijblijvend consult aan.

Ben je na de behandeling nog niet helemaal tevreden over je tanden of de kleur ervan, dan kan de tandarts ook dit voor je herstellen.

Kosten voor een invisalign

De kosten zijn afhankelijk van de complexiteit het behandelplan en uitkomst van het gewenste resultaat. Helaas valt orthodontie bij kinderen en volwassenen niet in de basisverzekering en is het dus belangrijk dat je een aanvullende verzekering hebt of afsluit om een invisalign beugel inbegrepen te hebben. Kijk dit dus altijd eerst even na voordat je een afspraak maakt. Bij sommige tandartsen of klinieken kun je korting krijgen voor de techniek kosten omdat ze al veel invisalign beugels plaatsen. Vraag dit altijd vooraf aan je behandelaar om zeker te zijn van de exacte kosten.