Zoek en vergelijk klinieken, bekijk ervaringen en vergelijk

Gonartrose, wat is het precies

Gonartrose, ook bekend als artrose van de knie, is een degeneratieve gewrichtsaandoening die de knieën aantast. Het is een vorm van artritis die optreedt wanneer het kraakbeen dat de uiteinden van de botten opvult, na verloop van tijd slijt. Symptomen zijn meestal pijn, zwelling en stijfheid in het aangetaste kniegewricht. Laat een lichamelijk onderzoek uitvoeren als je deze symptomen ervaart. Knie artrose is goed te behandelen, maar niet te genezen.

De oorzaak van gonartrose

De exacte oorzaak van gonartrose is niet volledig bekend. Er wordt echter aangenomen dat het verband houdt met leeftijdsgebonden slijtage van de gewrichten, vooral als ze zijn blootgesteld aan herhaalde belasting of letsel. Andere factoren die vermoedelijk tot artrose leiden, zijn zwaarlijvigheid, genetica, hormonen en bepaalde medische aandoeningen zoals reumatoïde artritis. Wanneer je last hebt van deze vorm van artrose is het verstandig om hulp te zoeken. Als je knie stijf aanvloet, is dit waarsschijnlijk artrose. Het is een chronische ziekte, die alleen te behandelen is om pijn te verlichten. Wanneer er sprake is van zwaarlijvigheid of “x benen” noemen we dit eerder secundaire artrose. Primaire artrose ontstaat vaak bij ouderdom.

De diagnose van gonartrose

De diagnose omvat meestal een beoordeling door een arts, medische beeldvorming zoals röntgenfoto’s of MRI-scans en vaak bloedonderzoek om andere aandoeningen uit te sluiten. De behandeling bestaat meestal uit medicijnen en veranderingen in levensstijl, zoals lichaamsbeweging en gewichtsbeheersing. In sommige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn.

Gonartrose

De behandeling van gonartrose

Gonartrose kan worden behandeld met een combinatie van behandelingen om de pijn te verminderen, de gewrichtsfunctie te verbeteren en de beweging te behouden. Deze omvatten niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), steroïde-injecties in het aangetaste kniegewricht, aanpassingen van de levensstijl, warmte-/koudetherapie en fysiotherapeutische oefeningen. In sommige gevallen kan ook een operatie worden aanbevolen als de schade te ernstig is voor conservatieve maatregelen. Een nieuwe knie gaat meestal weer 15 tot 20 jaar mee. Om hiervoor in aanmerking te komen moet er eerst een diagnose gesteld worden. 

Leven met gonartrose kan soms een uitdaging zijn, maar er zijn manieren om ermee om te gaan de symptomen aanpakken en de gevolgen van deze aandoening verminderen. Een evenwichtige voeding, een gezond gewicht, regelmatige lichaamsbeweging en het innemen van de voorgeschreven medicijnen zijn allemaal belangrijk om de gevolgen te helpen beheersen. Daarnaast is het belangrijk om uw zorgen met uw arts te bespreken en regelmatig controles uit te voeren. Wanneer er sprake is van onderliggende aandoeningen, is het belangrijk om deze ook aan te pakken.

Door te begrijpen wat gonartrose is en hoe het kan worden behandeld, kunnen mensen weloverwogen beslissingen nemen over hun verzorging en werken aan een betere levenskwaliteit. Soms kan een knieschijf ontstoken zijn door een kiem, dit noemen we septische artritis. Bij O of X benen kan een ongelijke belasting op de knieëen ontstaan die gonartrose veroorzaken. Langzaam slijt een laagje kraakbeen weg, wat uiteindelijk voor extra pijn zorgt. 

Tip: vergelijk 4 klinieken

Tarieven van klinieken vergelijken

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

Het verlichten van gonartrose

Wanneer je last hebt van gonartrosede beste behandeling hangt af van de ernst van uw symptomen en van uw andere medische problemen. Veel mensen vinden verlichting in een combinatie van pijnstillers, fysiotherapie, veranderingen in levensstijl, steroïde-injecties of zelfs een operatie. Het is belangrijk om deze opties met uw arts te bespreken, zodat er een persoonlijk plan voor u kan worden opgesteld.

Pijnstillers zoals acetaminophen en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) kunnen worden aanbevolen om de ontsteking in de knie te verminderen en de gewrichtsfunctie te verbeteren. Fysiotherapeutische oefeningen helpen om de omliggende spieren te versterken die steun kunnen bieden aan het verzwakte gewricht. Veranderingen in de levensstijl, zoals het handhaven van een gezond gewicht, het eten van een evenwichtig dieet en het vermijden van activiteiten die uw aandoening verergeren, kunnen ook nuttig zijn bij gonartrose.

Misschien vind je dit interessant

Wat is artrose

Wat is artrose

Wat is artrose? Artrose (OA) is een chronische degeneratieve gewrichtsziekte die miljoenen mensen over de hele wereld...

Lees meer

Vergelijk 4 klinieken voor een artrose behandeling

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste artrose klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.