Zoek en vergelijk klinieken, bekijk ervaringen en vergelijk

Gastric bypass

Wanneer je te zwaar bent, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Ernstig overgewicht kan suikerziekte, een hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten en tal van andere klachten veroorzaken. Slecht of ongezond eten is de reden dat overgewicht veroorzaakt. Als het je niet lukt om op eigen kracht (voldoende) af te vallen, kan hiervoor een ingreep nodig zijn. Je leest hier alles over de gastric bypass: Wat het is, wat de risico’s zijn en of het iets voor jou is. Dit is de meest effectieve maagverkleinende operatie en heeft een gunstig effect op gewichtsverlies.

Betrouwbare klinieken

Betrouwbare klinieken

Gecertificeerde bedrijven

Vergelijk tarieven

Vergelijk tarieven

Ontvang gratis prijsopgaven

Bekijk behandelingen

Bekijk behandelingen

Betrouwbare informatie

Belangrijke informatie over gastric bypass


Duur van de behandeling: 35 – 45 minuten


Het resultaat: Permanent


Gemiddelde tarieven: €10.000


Behandelgebied: Maag

Gastric bypass: wat is het?

Een gastric bypass operatie is een belangrijke chirurgische ingreep voor patiënten met ernstig overgewicht of obesitas. Bij Kliniekbeleving.nl streven we ernaar om uitgebreide informatie te bieden over deze procedure, inclusief de werking, de voordelen, en de nazorg. Deze aanvulling zal dieper ingaan op de aspecten van een gastric bypass.

Bij de gastric bypass wordt de maag verkleind en wordt er een darmomleiding gemaakt. Dit betekent dat je na de operatie minder kunt eten en dat er minder voedingsstoffen in je lichaam opgenomen zullen worden. Gastric bypass kan dan helpen bij ernstig overgewicht (morbide obesitas). Het is echter niet iets wat je lichtvaardig beslist, want er kunnen risico’s aan verbonden zijn. Gastric bypass is een operatie met een hoog risico, waarbij er altijd kans is op complicaties. Gastric bypass is niet voor iedereen geschikt, maar kan wel helpen als je andere (gezonde) afvalmethodes hebt geprobeerd en dit niet voldoende heeft geholpen.

Voor wie is een gastric bypass geschikt en voor wie niet?

Gastric bypass is niet voor iedereen geschikt. Gastric bypass is bedoeld voor mensen met ernstig overgewicht die er op eigen kracht niet in slagen om af te vallen. Gastric bypass wordt ook wel aangeduid als ‘maagverkleining’. Het kan helpen bij het verminderen van het lichaamsgewicht, maar gastric bypass is geen wondermiddel en je moet er rekening mee houden dat je na de operatie altijd minder zult eten en dat je lichaam minder voedingsstoffen zal opnemen. Gastric bypass is niet voor iedereen geschikt, maar kan wel helpen als je andere (gezonde) afvalmethodes hebt geprobeerd en dit niet voldoende heeft geholpen.

Een gastric bypass wordt alleen uitgevoerd bij mensen die echt alles hebben gedaan om op een gezond gewicht te komen en dit niet lukt. Het is belangrijk dat de organen in het lichaam gezond zijn om contra-indicaties te voorkomen. Daarom kan de ingreep niet worden uitgevoerd bij mensen die complicaties aan de lever, nieren, darmen of maag ervaren. Daarnaast kunnen mensen met de ziekte van Crohn of zwangere vrouwen geen Gastric bypass of mini gastric bypass krijgen.

Patiënten die in aanmerking komen voor een gastric bypass hebben meestal een BMI (Body Mass Index) die hoger is dan de norm en lijden vaak aan gerelateerde gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk, of hartziekten. De procedure heeft een gunstig effect op deze aandoeningen en draagt bij aan een betere algemene gezondheid.

Het consult van de gastric bypass operatie

Voor deze operatie is een multidisciplinair team nodig, bestaande uit onder andere een chirurg, internist, verpleegkundig specialist en diëtiste. Zij bepalen of gastric bypass geschikt is voor jou. Gastric bypass wordt alleen uitgevoerd wanneer er sprake is van ernstig overgewicht (BMI 40 of hoger). Tijdens het consult wordt gekeken naar de gezondheid van de organen en kunnen er ook geestelijke onderzoeken plaatsvinden. Ook wordt het bloed gecontroleerd. Daarnaast zul je samen een streefgewicht kiezen.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

De gastric bypass, ook bekend als de Roux-en-Y gastric bypass, is een type maagverkleinende operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgeleid. Tijdens de operatie wordt de maag in een kleinere gastric pouch (zakje) omgevormd en verbonden met een deel van de dunne darm, waardoor de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm worden omzeild. Dit vermindert de hoeveelheid voedsel die de maag kan bevatten en beïnvloedt de absorptie van voedingsstoffen, wat leidt tot gewichtsverlies.

Gastric bypass wordt altijd in een ziekenhuis of een speciale kliniek uitgevoerd onder algehele verdoving. Afhankelijk van de methode die gekozen is, wordt gekeken hoelang je in het ziekenhuis moet verblijven. Het is een ingrijpende operatie en het herstel duurt langer dan bij een maagverkleining. Tijdens operatie maakt de chirurg kleine gaatjes in de buik en wordt er lucht in de buikholte geblazen zodat er meer ruimte ontstaat.  De maag wordt dan van een deel van de dunne darm afgescheiden en verkleind en worden er nieuwe verbindingen gemaakt. De twaalfvingerige darm word daarentegen wel gekoppeld aan het werkende deel van de dunne darm. De twaalfvingerige darm is nodig voor het afvoeren van sappen uit de maag, gal en alvleesklier, die nodig zijn voor de vertering van voedsel. Er worden ook kleine gaatjes in de dunne darm gemaakt, waardoor er een verbinding ontstaat tussen de maag en de dunne darm. Doordat de maag een stuk kleiner wordt zul je sneller vol zitten. Ook zal het honger gevoel een stuk minder worden. Gastric bypass wordt meestal uitgevoerd met een laparoscopische ingreep, omdat het herstel van deze ingreep sneller is. Dit is dan ook de meest effectieve maagverkleinende operatie.

Tip: vergelijk 4 klinieken

Tarieven van klinieken vergelijken

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste gastric bypass klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

Maag verkleind of verwijderd

Een gastric bypass is in tegenstelling tot een maagverkleining wel omkeerbaar. Bij een maagverkleining wordt namelijk een deel van de maag verwijderd en wordt het ook wel een nieuwe maag genoemd of een nieuwe kleine maag. Bij een gastric bypass wordt echter alleen een deel gescheiden waardoor dit deel tijdelijk niet gebruikt wordt.  Gastric bypass is niet definitief en kan in sommige gevallen ook weer ongedaan gemaakt worden.

Nazorg en herstel

Na de operatie zul je de eerste paar weken alleen maar vloeibaar voedsel kunnen eten. Ook is het belangrijk om de hoeveelheid voedsel te verminderen zodat je maag kan wennen aan de hoeveelheid. Drink eventueel wat tussendoor. In het verloop van het herstel wordt samen met de diëtist gekeken hoe snel je weer naar gewoon voedsel kunt overgaan. De meeste mensen bereiken dit na zes weken. Ga rustig liggen zodat er minder klachten ontstaan.

Het verloop van het herstel is per persoon verschillend. Het is namelijk een ingrijpende operatie en je lichaam moet hier aan wennen. In het begin zul je veel last hebben van buikpijn, misselijkheid, diarree en winderigheid. Deze klachten gaan meestal na een paar weken over. In sommige gevallen duurt het herstel wel 12 tot 18 weken voordat de klachten volledig verdwenen zijn. Wanneer je het gevoel hebt dat je vol zit is het dan ook belangrijk om direct te stoppen met eten.

Het lijkt soms alsof het gewichtsverlies vanzelf gaat omdat je kleine porties eet, maar het is ook belangrijk om een andere leefstijl aan te houden. Het is belangrijk dat je gezond eet en voldoende beweging houd om oude gewoontes los te laten en een gezonde leefstijl te behouden. Ook worden er buisjes aan de wondjes geplakt zodat ze niet kunnen gaan lekken.

Risico’s van gastric bypass operatie

Hoewel een gastric bypass operatie veel voordelen biedt, zijn er ook mogelijke complicaties en risico’s. Deze kunnen variëren van kleine complicaties zoals misselijkheid en braken tot ernstigere problemen zoals bloedingen, infecties, en malabsorptie van voedingsstoffen. Het is cruciaal dat patiënten volledig worden geïnformeerd over de risico’s en de levenslange veranderingen die ze moeten maken in hun eet- en leefstijl.

De risico’s van deze operatie zijn vrij hoog, waardoor er altijd kans is op complicaties. De operatie wordt dan ook alleen uitgevoerd door ervaren specialisten. Ook kun je na de operatie last krijgen van verschillende complicaties zoals braken, diarree, wondinfecties, bloeduitstortingen en duizeligheid. Bij een gastric bypass operatie worden er verschillende organen aangetast en is er ook kans op littekenweefsel in de buikholte.

Wat als je vitaminen onvoldoende binnenkrijgt

Gastric bypass kan ervoor zorgen dat vitamines minder goed worden opgenomen. Door het feit dat je lichaam en maag bijna geen voedingstoffen uit voedsel opneemt. De opname van voedingsstoffen zal later weer verbeteren.

Kosten en verzekering

Gastric bypass of een mini gastric bypass operatie is zeer ingrijpend en wordt niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Gastric bypass kost ongeveer € 10.000,- inclusief alle pre- en postoperatieve zorg, controles en verblijf in het ziekenhuis. Gastric bypass is dus geen goedkope operatie, maar wel een operatie die je kan helpen bij het behalen van een gezond gewicht. Vraag altijd van te voren aan je verzekeraar of je in aanmerking kan komen voor vergoeding.

Bij Kliniekbeleving.nl begrijpen we het belang van een goed geïnformeerde beslissing wanneer u overweegt een gastric bypass operatie te ondergaan. Ons platform biedt uitgebreide informatie over de procedure, de voor- en nadelen, en de mogelijkheid om verschillende klinieken te vergelijken. Zo kunt u de beste keuze maken voor uw gezondheid en welzijn. Met onze hulp kunt u een nieuw hoofdstuk in uw leven beginnen en werken aan een gezonder en actiever leven.

Vergelijk klinieken voor een gastric bypass behandeling

Op basis van:


Ervaringen en reviews
Tarieven
Behandelingen
Locatie

KliniekbelevingVind direct de beste klinieken voor jouw behandeling

Veelgestelde vragen over een gastric bypass behandeling.

Ben je van plan om een gastric bypass behandeling te nemen? Maar heb je nog vragen? Wij hebben de veelgestelde vragen voor je op een rij gezet. Toch nog vragen of advies nodig over een behandeling? Dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen!

Wat zijn de risico's van een gastric bypass operatie?
De meest voorkomende risico’s van een gastric bypass operatie zijn infecties, bloedstolsels, lekkages in het maag-darmkanaal en voedingstekorten. Andere mogelijke risico’s zijn galstenen, hernia’s, maagzweren en darmobstructies. Het risico op overlijden als gevolg van een gastric bypassoperatie is zeer klein, maar moet toch in overweging worden genomen. Patiënten moeten alle mogelijke risico’s met hun arts bespreken voordat zij de operatie ondergaan.
Hoe lang duurt het voordat patiënten herstellen van een gastric bypass operatie?
De hersteltijd varieert per geval, maar doorgaans kunnen patiënten binnen twee weken na een gastric bypass weer aan het werk operatie. De meeste patiënten kunnen binnen drie maanden na de operatie hun normale activiteiten weer oppakken, afhankelijk van hoe snel ze genezen. Het is belangrijk om alle postoperatieve instructies zorgvuldig op te volgen om een snel herstel te garanderen.
Welke veranderingen in levensstijl moeten patiënten na de operatie doorvoeren?
Een gastric bypass operatie vereist grote veranderingen in de levensstijl, waaronder dieetaanpassingen en regelmatige lichaamsbeweging. Patiënten moeten zich houden aan de door hun arts aanbevolen maaltijd- en eetschema’s en de dagelijkse activiteitenniveaus verhogen. Het consumeren van voldoende eiwitten is ook essentieel voor een goede genezing, dus aanvulling met hoogwaardige eiwitpoeders kan noodzakelijk zijn. Emotionele steun van familie en vrienden kan ook helpen bij de aanpassing aan de nieuwe levensstijl.
Zijn er langetermijnbijwerkingen van een gastric bypass operatie?
Bijwerkingen op lange termijn kunnen zijn: de noodzaak van aanvullende operaties, vitamine- en mineralentekorten, haaruitval en een laag bloedsuikergehalte. Patiënten moeten regelmatig contact opnemen met hun arts om veranderingen in gewicht, voedingstoestand en algemene gezondheid te controleren. Het nemen van een multivitamine en het eten van voedingsmiddelen met veel vitaminen en mineralen kan ook bijdragen tot een betere gezondheid na de operatie.
Is een gastric bypass operatie omkeerbaar?
Een gastric bypass operatie is niet omkeerbaar, omdat delen van de maag en darmen tijdens de ingreep permanent worden veranderd. Een arts kan echter sommige effecten aanpassen of terugdraaien met medicijnen of veranderingen in levensstijl. Patiënten moeten hun opties met hun arts bespreken voordat zij een gastric bypass operatie ondergaan.

Vergelijk 4 klinieken voor een gastric bypass behandeling

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste gastric bypass klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.