Facings

Alle informatie over facings en de behandeling. Vergelijk direct de beste klinieken voor een facings behandeling.

facings

Tanden zijn een belangrijk onderdeel van het uiterlijk. Veel mensen vinden het dan ook belangrijk dat hun tanden er perfect uitzien. Helaas kunnen er diverse cosmetische problemen ontstaan, zoals verkleurde tanden, spleetjes tussen tanden of hoekjes die van tanden afgebroken zijn. Met een facing behandeling kun je deze problemen oplossen. Je leest hieronder wat het precies inhoudt en hoe een behandeling gaat.

Wat zijn facings?

Facings zijn dunne, witte plaatjes van porselein of wit vulmateriaal die over de tanden heen wordt geplakt. Ze worden gebruikt om oneffenheden in het gebit te verbergen of cosmetische problemen op te lossen. Facings zijn niet alleen dunner en witter dan vullingen, maar ook veel sterker.
De tandarts plaatst facings meestal in één sessie. Hiervoor polijst hij eerst de bovenkant van de tand (het oppervlak dat je ziet wanneer je lacht) iets bij, zodat er ruimte ontstaat voor het facing materiaal. Vervolgens neemt hij een afdruk van je gebit en stuurt deze naar een tandtechnicus. De tandtechnicus maakt dan het facing materiaal op maat, waarna de tandarts dit plaatst.

Hoe lang gaan facings mee

Facings kunnen tot wel tien jaar meegaan, maar dit is afhankelijk van hoe goed je voor ze zorgt. Goed poetsen en flossen is natuurlijk erg belangrijk, maar ook bijten op harde materialen, zoals pen capes of nagels, kan ervoor zorgen dat facings beschadigen of breken. Ook koffie, thee en roken verkleuren facings snel. Het is dan ook aan te raden om deze producten na een behandeling met facings te vermijden.

Wat zijn de kosten van facings?

De prijs van facings is afhankelijk van het type materiaal dat je kiest. Porseleinen facings zijn meestal wat duurder, maar gaan ook langer mee dan facings van ander materiaal. De tandarts kan je adviseren welk type facing voor jou het beste is. Facings worden niet altijd vergoed door de zorgverzekering, dus informeer hiernaar voordat je een afspraak maakt bij de tandarts. Natuurlijk verschilt de prijs ook per tandarts of kliniek.

Porselein facings

Porselein facings zijn facings die gemaakt zijn van dun porselein. Porselein facings zijn een populaire keuze, omdat ze sterk en duurzaam zijn en er natuurlijk uitzien. Ook hebben ze een gladde, glanzende finish die tandplak minder aantrekt dan andere facings. Voordat de facings worden aangebracht wordt een afdruk van je tanden gemaakt. Ook worden je tanden iets dunner geslepen omdat de facings tot wel een halve millimeter dik kunnen zijn.

Composiet facings

Composiet facings zijn facings die gemaakt zijn van een witte kunsthars. Composiet facings worden meestal gebruikt voor kleinere aanpassingen, zoals het wegwerken van kleine spleetjes tussen tanden of het verfraaien van gekleurde tanden. Ze zijn echter niet zo sterk als porselein facings en gaan daardoor ook minder lang mee. Ook is de afwerking van composiet facings niet zo mooi als die van porselein facings.

Na het plaatsen

Nadat de facings geplaatst zijn is het belangrijk dat je voorzichtig met je tanden omgaat. Het is aan te raden hard voedsel nog even te vermijden, denk aan zuurtjes. Je tanden kunnen namelijk gevoelig zijn na het plaatsen van facings. Ook is het aan te raden om de eerste week extra voorzichtig te zijn met je facings, bijvoorbeeld door ze niet schoon te maken met een tandenborstel. Het kan soms ook even duren om te wennen aan je nieuwe tanden omdat ze in sommige gevallen wat dikker of langer kunnen zijn.

Wil je graag lang kunnen genieten van je facings? Dan is het belangrijk dat je ze goed onderhoudt. Zorg dat je twee keer per dag je tanden poetst met fluoride tandpasta en flost minimaal één keer per dag. Ook is het aan te raden om regelmatig een mondspoeling te gebruiken die tandplak vermindert of voorkomt.