Zoek en vergelijk klinieken, bekijk ervaringen en vergelijk

Facetartrose, informatie, behandeling en meer

Facetartrose is een aandoening van de wervelkolom die de facetgewrichten aan de achterkant van de wervelkolom aantast. Facetartrose wordt veroorzaakt door leeftijdsgebonden slijtage, wat leidt tot ontsteking en beschadiging van de gewrichten. Symptomen van deze aandoening zijn pijn in de onderrug of nek, stijfheid, beperkte bewegingsvrijheid en spierkrampen.

De behandeling van facetartrose

De behandeling van facetartrose kan bestaan uit medicatie zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) om de ontsteking te verminderen en de symptomen te verlichten. Er kan ook fysiotherapie worden voorgeschreven om de mobiliteit en flexibiliteit in de getroffen gebieden te helpen verbeteren. In gevallen waarin een agressievere behandeling nodig is, kunnen injecties met medicijnen zoals corticosteroïden verlichting van de pijn geven. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om misvormingen van de wervelkolom te corrigeren en de pijnvrije beweging te herstellen. 

Het is belangrijk voor mensen met deze vorm van artrose om actief te blijven en activiteiten te vermijden die de gewrichten te veel belasten. Het handhaven van een gezond gewicht door dieet en lichaamsbeweging kan ook helpen de symptomen te verminderen. Bovendien kunnen regelmatige rekoefeningen de flexibiliteit en het bewegingsbereik van de wervelkolom helpen verbeteren.

Facetartrose

De beste manier om facetartrose te voorkomen is een goede lichaamshouding, een gezond gewicht en een leven lang actief blijven. Het nemen van preventieve maatregelen in een vroeg stadium kan het risico op het ontwikkelen van deze aandoening verkleinen. Het is altijd het beste om medisch advies in te winnen als u denkt dat u facetartrose of andere aandoeningen heeft van de wervelkolom. Met de juiste behandeling kunnen pijn en andere symptomen worden beheerst en verbeterd.

De voornaamste klachten van facetartrose

Wanneer je last hebt van bij facetartrose is uw meest voorkomende symptoom pijn in de lage rug of nek. Andere symptomen zijn stijfheid, beperkte bewegingsvrijheid en spierkrampen. Wanneer het kraakbeen dunner wordt of zelfs helemaal verdwijnt aan het onderliggende wervel, kan bewegen pijnlijk worden. De wervels steunen op de 2 onderliggende wervels, en wordt soepel gehouden door de synoviale vloeistof. Wanneer het kraakbeen wegvalt, kunnen hier pijnlijke ontstekingen ontstaan. Het verzuurde kraakbeen is dan niet meer instaat de botten uit elkaar te houden. Dit maakt pijnloos bewegen moeilijk. Wanneer er ontstekingen ontstaan, wordt het artritis genoemd. Wanneer er sprake is van pijn in de onderrug, wordt dit lumbale facetartrose genoemd. 

Facetartrose voorkomen

De beste manier om deze aandoening te voorkomen is door een gezond gewicht te handhaven door middel van een dieet en lichaamsbeweging; een juiste lichaamshouding aan te nemen; activiteiten te vermijden die de gezondheid van de patiënt in gevaar brengen en welzijn; en blijf actief. Regelmatige rekoefeningen kunnen ook helpen het bewegingsbereik en de flexibiliteit van de wervelkolom te verbeteren.

Tip: vergelijk 4 klinieken

Tarieven van klinieken vergelijken

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

Als u denkt dat u facetartrose of een andere aandoening aan de wervelkolom hebt, kunt u het beste medisch advies inwinnen bij een gekwalificeerde arts of specialist. Met de juiste behandelingsmogelijkheden kunnen pijn en andere symptomen worden aangepakt. Zoals bij andere artrose is er geen genezing bekend, maar zijn de behandelingen wel effectief genoeg om pijn aanzienlijk te verminderen. 

Diagnose en preventie

Bij elke vorm van artritis zijn een vroege diagnose en preventieve maatregelen essentieel om de ontwikkeling ervan te vertragen. Om gezond te blijven, moet u gezonde gewoonten aanhouden, zoals regelmatig bewegen, voedzaam eten, elke nacht voldoende slapen en een goede lichaamshouding aanhouden. Samen met medisch advies van een gekwalificeerde arts komen deze strategieën een heel eind om de klachten te beperken.

Misschien vind je dit interessant

Wat is artrose

Wat is artrose

Wat is artrose? Artrose (OA) is een chronische degeneratieve gewrichtsziekte die miljoenen mensen over de hele wereld...

Lees meer

Vergelijk 4 klinieken voor een artrose behandeling

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste artrose klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.