Zoek en vergelijk klinieken, bekijk ervaringen en vergelijk

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende soorten huidziekten. Deze kunnen vaak wisselen in ernst. Actief eczeem kenmerkt zich door roodheid, zwelling, schilfering, bultjes of blaasjes; oftewel een ontstekingsreactie. Er bestaan verschillende manieren om eczeem te behandelen. Sommige mensen kiezen ervoor hun eczeem zelf te bestrijden met behulp van crèmes en medicijnen. Anderen laten zich behandelen door een dermatoloog of kliniek. Welke behandeling je kiest, is afhankelijk van de ernst van je eczeem en hoe jij ermee om wilt gaan. Eczeem kan soms erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om het te bestrijden.

Betrouwbare klinieken

Betrouwbare klinieken

Gecertificeerde bedrijven

Vergelijk tarieven

Vergelijk tarieven

Ontvang gratis prijsopgaven

Bekijk behandelingen

Bekijk behandelingen

Betrouwbare informatie

Belangrijke informatie over eczeem


Duur van de behandeling: 15 – 60 minuten


Het resultaat: 3 – 6 maanden


Gemiddelde tarieven: €20 – €150


Behandelgebied: Overal op lichaam

Wat is eczeem?

Eczeem is een chronische huidaandoening die een aanzienlijke impact kan hebben op de kwaliteit van leven. Bij Kliniekbeleving.nl bieden we uitgebreide informatie over de verschillende vormen van eczeem, waaronder atopisch eczeem, contactallergisch eczeem en nummulair eczeem. Ons doel is om mensen te helpen begrijpen wat eczeem is, hoe het eruit ziet, en wat de mogelijke behandelingen zijn.

Eczeem ontstaat in de bovenste huidlaag en zijn eigenlijk allemaal ontstekingen in de huid. De oorzaak van eczeem is niet bekend, maar wel zijn er verschillende factoren die eczeem kunnen verergeren. Denk hierbij aan stress, hormonale veranderingen of contact met irriterende stoffen. Ook kan eczeem in familie voorkomen, wat suggereert dat er genetische aanleg voor is. Eczeem ontstaat in huidsoorten waarbij de huidbarrière uit balans is. Iedereen heeft een huidbarrière, maar bij mensen met eczeem is deze dus uit balans. Dit komt doordat er te weinig huideigen oliën aanwezig zijn. Hierdoor verdampt vocht uit de huid en droogt deze uit. Doordat de huidbarrière beschadigd is, kunnen bacteriën of irriterende stoffen gemakkelijker in de huid dringen en ontstekingen veroorzaken. Eczeem is een chronische aandoening waardoor het vaak lastig te behandelen is.

Eczeem kan in fasen komen en gaan, met periodes van acute en chronische fase. Tijdens een acute fase kan de huid erger worden, wat leidt tot een verergering van de symptomen. In de chronische fase wordt de huid dikker en kan er meer schilfering optreden.

Soorten eczeem

Er zijn verschillende soorten eczeem. De meest bekende vorm is constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd. Dit komt het meeste voor en ontstaat vaak in de jeugd. Constitutioneel eczeem geeft rode, schrale plekken op de huid met bultjes of blaasjes. Vaak gaat dit gepaard met jeuk. Atopisch eczeem is niet besmettelijk en komt vaker voor bij kinderen wiens ouders of grootouders ook eczeem hadden.

Seborroïsch eczeem is een vorm van eczeem dat voornamelijk voorkomt op de handen en/of voeten. De symptomen zijn kleine blaasjes die jeuken of niet jeuken. De blaasjes kunnen ook pijnlijk aanvoelen. Seborroïsch eczeem kan optreden bij mensen met constitutioneel eczeem, maar ook bij mensen zonder eczeem achtergrond.

Nummulair eczeem presenteert zich als muntvormige, schilferige plekken op de huid en kan worden getriggerd door factoren als droge lucht en emotionele spanning. Hypostatisch eczeem is een andere vorm die vaak geassocieerd wordt met chronisch aderfalen en zich vooral op de onderbenen manifesteert.

Contacteczeem is een vorm van eczeem die ontstaat door contact met een irriterend middel. Denk hierbij aan een bepaalde stof, zeep of cosmetica. Wanneer je huid in contact komt met dit middel ontstaan er rode plekken op de huid met bultjes of blaasjes. Deze vorm van eczeem is niet besmettelijk. Veel mensen hebben last van eczeem op de hoofdhuid.

Allergisch contacteczeem treedt op wanneer de huid reageert op een bepaalde stof waarmee het in contact komt, zoals zeep, synthetische stoffen, of zelfs bepaalde metalen. Dit type eczeem kan leiden tot roodheid, jeuk, en soms pijnlijke kloven.

Het behandelen van eczeem is vaak een multidisciplinaire aanpak die onder toezicht staat van dermatologen en verpleegkundig specialisten. Behandelingen kunnen variëren afhankelijk van de ernst en het type eczeem. Ze omvatten het gebruik van vochtinbrengende zalven en crèmes om uitdroging van de huid te voorkomen, corticosteroïden om de ontsteking en jeuk te verminderen, en in sommige gevallen lichttherapie.

Wat zijn de symptomen van eczeem?

De symptomen van eczeem kunnen verschillend zijn en wisselen per persoon. Soms is eczeem erg pijnlijk, maar soms ook helemaal niet. De symptomen kunnen ook wisselen in ernst. Soms is eczeem zo erg dat je er geen normaal leven mee kunt leiden, maar soms is het slechts een klein irritatieplekken. De symptomen van eczeem zijn onder andere:

– Rode plekken op de huid
– Bultjes of blaasjes op de huid
– Schilfering van de huid
– Jeukende huid

Als je last hebt van één of meerdere van bovenstaande symptomen is er een kans dat je eczeem hebt. Het is belangrijk om naar een dermatoloog of huisarts te gaan als je denkt dat je eczeem hebt. Zij kunnen je namelijk precies vertellen wat er aan de hand is en welke behandeling voor jou het beste is.

Een goede huidverzorging is cruciaal voor mensen met eczeem. Dit omvat het gebruik van milde zepen en crèmes om de huid gehydrateerd te houden en uitdroging te voorkomen. In sommige gevallen kunnen corticosteroïden of lichttherapie worden voorgeschreven door een dermatoloog om de ontstekingsreactie te verminderen en de symptomen te verlichten.

Tip: vergelijk 4 klinieken

Tarieven van klinieken vergelijken

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste eczeem klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

Behandeling van eczeem bij een kliniek

Een goede huidverzorging is cruciaal bij het beheren van eczeem. Het vermijden van irriterende stoffen, zoals zeep en synthetische stoffen, en het gebruik van vette zalven kunnen helpen de huid gehydrateerd te houden en schilfering en jeuk te verminderen. Het is ook belangrijk om triggers te vermijden die eczeem erger kunnen maken, zoals extreme temperaturen, stress, en bepaalde voedingsmiddelen.

Er zijn verschillende manieren om eczeem te behandelen. Sommige mensen kiezen ervoor hun eczeem zelf te bestrijden met behulp van crèmes en medicijnen. Anderen laten zich behandelen door een dermatoloog of kliniek. Welke behandeling je kiest, is afhankelijk van de ernst van je eczeem en hoe jij ermee om wilt gaan.

Bloedonderzoek

Als je denkt dat je eczeem hebt, is het belangrijk om naar een dermatoloog of huisarts te gaan. Zij kunnen een bloedonderzoek doen om vast te stellen of je eczeem hebt en welke vorm van eczeem dit is. Bloedonderzoek is niet pijnlijk en kan helpen bij het bepalen van de juiste behandeling. Ook kan een bloedonderzoek wijzen op allergieën of verstoringen in het lichaam door bepaalde voeding. Soms kan het lichaam bepaald soort voeding zien als gevaarlijke stoffen. Dit resulteert dan in een allergische reactie zoals eczeem, maar ook kun je last krijgen van je darmen, vaak moe zijn of zelf een burn-out krijgen.
Door een bloedonderzoek kunnen deze verstoringen in het lichaam snel opgelost worden en kan je weer gezond door het leven.

DMK Enzyme Therapie

Een andere behandeling die vaak gebruikt wordt bij eczeem is DMK Enzyme therapie. Dit is een speciale vorm van chemische peeling waarbij er fruitzuren op de huid aangebracht worden. De fruitzuren helpen de huidcellen te vernieuwen en het herstellend vermogen van de huid te stimuleren. Ook kan dit helpen om oneffenheden in de huid zoals littekens of pigmentvlekken te verminderen.

De kuur bestaat uit drie tot zes behandelingen met een tussenpoos van twee weken. Het is belangrijk om de huid thuis te verzorgen met speciale producten die je dermatoloog of kliniek aanbeveelt. Deze producten helpen de huid om sneller te herstellen en voorkomen dat er nieuwe eczeemplekken ontstaan. De DMK Enzyme methode wordt ook vaak toegepast als behandeling voor acne, rosacea en psoriasis.

Lichttherapie

Lichttherapie is een andere behandeling die gebruikt wordt bij eczeem. In lichttherapie wordt er gebruik gemaakt van speciale lampen die UV-straling uitzenden. Deze UV-straling helpt de huidcellen om zich sneller te vernieuwen en het herstellend vermogen van de huid te stimuleren. Lichttherapie kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en jeuk.

De kuur duurt ongeveer 16 weken. Per week wordt er ongeveer 3x belicht. Het is belangrijk om de huid thuis te verzorgen met speciale producten die je dermatoloog of kliniek aanbeveelt. Deze producten helpen de huid om sneller te herstellen en voorkomen dat er nieuwe eczeemplekken ontstaan. Lichttherapie wordt vaak toegepast als behandeling voor acne, psoriasis en eczeem.

 

Kliniekbeleving.nl helpt bij het vinden van een oplossing!

Bij Kliniekbeleving.nl begrijpen we dat leven met eczeem uitdagend kan zijn. Daarom streven we ernaar om patiënten en hun families te voorzien van de meest actuele en uitgebreide informatie over deze aandoening. We bieden ook een platform waar mensen verschillende klinieken kunnen vergelijken en de meest geschikte behandeling voor hun specifieke situatie kunnen vinden.

Als u of een familielid worstelt met eczeem, nodigen we u uit om Kliniekbeleving.nl te bezoeken voor meer informatie over deze aandoening en de beschikbare behandelingen. Onze website biedt een schat aan informatie en middelen om u te helpen bij het beheren van uw eczeem en het verbeteren van uw huidgezondheid.

Vergelijk klinieken voor een eczeem behandeling

Op basis van:


Ervaringen en reviews
Tarieven
Behandelingen
Locatie

KliniekbelevingVind direct de beste klinieken voor jouw behandeling

Veelgestelde vragen over een eczeem behandeling.

Ben je van plan om een eczeem behandeling te nemen? Maar heb je nog vragen? Wij hebben de veelgestelde vragen voor je op een rij gezet. Toch nog vragen of advies nodig over een behandeling? Dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen!

Wat is de beste behandeling voor eczeem?
Er zijn verschillende verschillende behandelingsmogelijkheden voor eczeem. De beste behandeling wordt afgestemd op de behoeften van elke persoon. Over het algemeen zijn behandelingen erop gericht ontstekingen en jeuk te verminderen en toekomstige opflakkeringen te voorkomen. Veel voorkomende behandelingen zijn topische corticosteroïden, vochtinbrengende middelen, antihistaminica, lichttherapie (fototherapie) en immunosuppressiva. Overleg met uw arts of dermatoloog welke behandeling voor u geschikt is. Daarnaast kunnen aanpassingen in uw levensstijl, zoals het vermijden van bekende triggers en het beheersen van stressniveaus, ook helpen om de symptomen te beheersen.
Wat is de oorzaak van eczeem?
Er er is niet één oorzaak bekend, maar aangenomen wordt dat het veroorzaakt wordt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Het kan voorkomen in families en bepaalde triggers, zoals stress of blootstelling aan irriterende en allergene stoffen, kunnen de symptomen verergeren. In sommige gevallen kunnen bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen een uitbraak van eczeem veroorzaken.
Is eczeem besmettelijk?
Nee, het is niet besmettelijk. Het wordt niet veroorzaakt door bacteriën of andere organismen die door contact van persoon tot persoon kunnen worden overgedragen.
Wat zijn de meest voorkomende tekenen en symptomen van eczeem?
Het meest voorkomende symptoom is jeuk. Andere tekenen en symptomen zijn droge huidvlekken die er rood uitzien en bultjes hebbenblaren of schilferige plekken. De huid kan na verloop van tijd ook verdikt en leerachtig worden door krabben en wrijven. In sommige gevallen kunnen zich met vloeistof gevulde blaren vormen die gaan tranen of sijpelen.
Kan eczeem worden voorkomen?
Hoewel er geen zekere manier is om eczeem te voorkomen, zijn er verschillende stappen die het risico op het ontstaan of opflakkeren ervan kunnen helpen verminderen. Deze omvatten het vermijden van bekende triggers zoals stress en irriterende stoffen; de huid gehydrateerd houden; hete douches en baden vermijden; loszittende kleding van natuurlijke vezels dragen; contact met huisdieren, huisstofmijt, rook, pollen, enz. tot een minimum beperken; en astma onder controle houden als u die heeft.

Vergelijk 4 klinieken voor een eczeem behandeling

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste acne klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.