Zoek en vergelijk klinieken, bekijk ervaringen en vergelijk

Eczeem op de hoofdhuid, hoe kom je er vanaf?

Eczeem op de hoofdhuid (seborroïsch eczeem) is een veel voorkomende aandoening die ongemakkelijk en pijnlijk kan zijn. Het kan leiden tot rode, schilferige plekken op het hoofd, die jeuken en pijnlijk zijn. Soms kan de schilfering zo erg zijn dat de gehele hoofdhuid bedekt is. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige maatregelen die u kunt nemen om van eczeem op de hoofdhuid af te komen.

De oorzaak van eczeem op de hoofdhuid

De eerste stap bij de behandeling van eczeem op de hoofdhuid is nagaan wat de oorzaak is. Alhoewel de precieze oorzaak niet bekend is zijn er wel verschillende oorzaken. Veel voorkomende oorzaken zijn droge lucht of irritatie door bepaalde producten zoals shampoos, haarverf, stylingproducten of zelfs hard water. Ook bepaalde stoffen zoals wol kunnen de gevoelige huid irriteren en een uitbraak van eczeem veroorzaken. Je ervaart dan vaak vettige schilfers. Daarnaast kunnen emotionele spanningen ook een rol spelen. Het is belangrijk dat je het verschil weet tussen atopisch eczeem en seborroïsch eczeem. Een atopisch eczeem is te herkennen aan droge schilvers en is te linken aan een allergie. Een seborroïsch eczeem komt van invloeden van buitenaf. Zo komt seborroïsch eczeem vaak voor bij mannen die veel gel en haarlak gebruiken. Je kunt de hoofdhuid behandelen met een speciale shampoo. Ga langs bij een arts om uw soort eczeem te achterhalen voor de juiste behandeling. 

Eczeem hoofdhuid

Vermijd de oorzaak van uw eczeem

Zodra u de mogelijke oorzaken voor uw hoofdhuideczeem, vermijd ze dan zoveel mogelijk. Dit kan betekenen dat u zachtere haarverzorgingsproducten gebruikt die geen agressieve chemicaliën of geurstoffen bevatten en dat u stoffen zoals wol vermijdt. Het is ook belangrijk om de hoofdhuid gehydrateerd te houden door elke dag een vochtinbrengende crème te gebruiken. Als u dit niet doet kan dit jeuk veroorzaken, er kan haaruitval optreden of een rode huid. 

Verlichten met huismiddeltjes

U kunt de jeuk en ontsteking die gepaard gaan met hoofdhuideczeem ook helpen verlichten met huismiddeltjes zoals aloë vera-gel, havermoutbaden en tea tree-olie. Van tea tree olie wordt aangenomen dat het antimicrobiële eigenschappen heeft die de geïrriteerde huid kunnen helpen verzachten. Aloë vera gel is effectief gebleken bij het verlichten van jeuk en het verminderen van roodheid veroorzaakt door eczeem op de hoofdhuid. Van havermoutbaden wordt ook gedacht dat ze verzachtende eigenschappen.

Tip: vergelijk 4 klinieken

Tarieven van klinieken vergelijken

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

Eczeem op de hoofdhuid laten behandelen

Als uw eczeem op de hoofdhuid niet reageert op deze huismiddeltjes, kan het nodig zijn een arts te raadplegen. Uw arts kan u medicijnen voorschrijven zoals hoofdhuid ketoconazol of antihistaminica die de jeuk en ontsteking kunnen helpen verminderen. In ernstigere gevallen kan uw arts lichttherapie of andere behandelingen aanbevelen.

Het belangrijkste is dat u goed voor uzelf zorgt en de juiste behandeling zoekt voor uw eczeem op de hoofdhuid. Met de juiste combinatie van veranderingen in levensstijl en medische behandelingen kunt u van uw hoofdhuideczeem afkomen en verlichting krijgen van de jeuk en het ongemak die het veroorzaakt. Het is ook belangrijk te onthouden dat u bij een uitbraak het krabben beter kunt vermijden, omdat dit de aandoening kan verergeren. Door met deze eenvoudige tips kunt u van uw hoofdhuideczeem afkomen en het voorgoed voorkomen.

Misschien vind je dit interessant

Vergelijk 4 klinieken voor een eczeem behandeling

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste eczeem klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.