Zoek en vergelijk klinieken, bekijk ervaringen en vergelijk

Coxartrose, alles wat je moet weten

Coxartrose is een aandoening die de gewrichten aantast en ervoor zorgt dat ze pijnlijk, stijf en zwak worden. Het treedt op wanneer het kraakbeen dat de botten in een gewricht beschermt en dempt, slijt. Dit kan leiden tot zwelling, pijn en bewegingsverlies in het gewricht. Zo ontstaat artrose heup, oftewel degeneratieve artrose.

Bij wie komt coxartrose veel voor

Coxartrose is een vorm van artrose die vaker voor bij mensen boven de 50 jaar, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Risicofactoren voor coxartrose zijn onder meer overgewicht, familieleden met de aandoening, eerdere gewrichtsletsels of -operaties, vrouw zijn of inheemse/indiaanse afkomst. Andere risicofactoren zijn bepaalde banen met repetitieve bewegingen of zwaar tillen; mensen die vaak sporten met veel impact, zoals hardlopen of voetbal; en mensen met bepaalde aandoeningen zoals diabetes of een hoog cholesterolgehalte. Wanneer je heup pijn krijgt en dit niet vanzelf over gaat, kan het zijn dat je een versleten heup hebt. Laat het altijd nakijken om uit te sluiten dat het geen gebroken heup is. Je kunt met coxartrose een nieuwe heup krijgen of behandelingen om de pijn te verlichten. 

Coxartrose

Hoe ontstaat coxartrose? 

Coxartrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij de pijn zich in de heupgewricht bevindt. De pijn kan bij iemand met minder slijtage soms erger zijn dan bij iemand met ernstige artrose. Artrose in de heupgewricht kan pijnlijk zijn, maar het is goed te behandelen. In sommige gevallen is coxartrose een aangeboren afwijking die later tot uiting komt. Vaak wordt bij beginnende artrose pijnstillende medicatie voorgeschreven. Artrose gaat niet vanzelf weer over, hiervoor moet een behandeling of operatie gedaan worden. Blijven bewegen is belangrijk om te voorkomen dat het gewricht stijf wordt. Artrose van de heup is de meest voorkomende ziekte naarmate mensen ouder worden. 

Hoe je coxartrose kunt beheersen

Er zijn een paar manieren om de symptomen van coxartrose te beheersen, waaronder veranderingen in levensstijl, fysiotherapie, medicijnen en een gewrichtsvervangende operatie. Veranderingen in de levensstijl omvatten het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren, een gezond gewicht handhaven en regelmatig bewegen. Lichaamsbeweging kan helpen de spieren rond het gewricht te versterken, zodat het minder wordt belast. Fysiotherapie kan het bewegingsbereik, de kracht en de flexibiliteit van de aangetaste gewrichten helpen verbeteren. Medicijnen zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) kunnen worden gebruikt om de pijn en de ontsteking te verminderen. Als deze behandelingen geen verlichting van de pijn of invaliditeit bieden, kan een gewrichtsvervangende operatie voor sommige patiënten een optie zijn.

Tip: vergelijk 4 klinieken

Tarieven van klinieken vergelijken

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

Advies vragen aan een arts

Het is belangrijk een arts te raadplegen als u aanhoudende gewrichtspijn, stijfheid of zwelling ervaart, omdat dit een teken kan zijn van coxartrose. Er bestaat geen genezing voor deze aandoening, maar er zijn behandelingen die de symptomen kunnen verlichten en de algemene levenskwaliteit kunnen verbeteren.

Verander je levensstijl

Eenvoudige veranderingen in levensstijl, zoals regelmatig bewegen en een gezond gewicht handhaven, kunnen helpen de druk op de gewrichten te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Fysiotherapie, medicijnen en een gewrichtsvervangende operatie kunnen ook verlichting geven van de symptomen van coxartrose. Als u denkt dat u een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk een afspraak te maken met uw arts, zodat deze kan bepalen wat voor u de beste behandeling is. Met de juiste zorg en behandeling kunnen mensen met coxartrose een actief en gezond leven leiden.

 

Misschien vind je dit interessant

Wat is artrose

Wat is artrose

Wat is artrose? Artrose (OA) is een chronische degeneratieve gewrichtsziekte die miljoenen mensen over de hele wereld...

Lees meer

Vergelijk 4 klinieken voor een artrose behandeling

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste artrose klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.