Chemische peeling

Alle informatie over chemische peeling en de behandeling. Vergelijk direct de beste klinieken voor een chemische peeling behandeling.

Chemische peeling

Heb je last van oneffenheden zoals acne door het roken, de zon of hormonen? Een chemische peeling kan ervoor zorgen dat de huid weer zacht en glad aanvoelt. Ook zullen deze oneffenheden aanzienlijk minder zichtbaar worden. Een chemische peeling werkt als volgt: Er wordt een kleine hoeveelheid vloeistof op de huid aangebracht die in de huid trekt en de huid een klein beetje beschadigd. Op deze manier dwingen we de huid zich te herstellen en maakt het nieuwe huidcellen aan. Hierdoor worden rimpels, puistjes of pigmentvlekjes minder zichtbaar en zal de huid weer zacht aanvoelen.

Wie kan een chemische peeling doen?

Een chemische peeling wordt vaak gedaan bij mensen die zich storen aan oneffenheden in het gezicht, de hals of de nek. De chemische peeling wordt ook vaak gedaan bij mensen die kampen met acne. Deze huidaandoening kan door middel van een chemische peeling minder zichtbaar worden.

Een chemische peeling is echter niet voor iedereen geschikt. Zoals bijvoorbeeld bij mensen waarbij de rimpels al te diep in de huid liggen. Dan zou er te weinig resultaat behaalt kunnen worden en dat is gewoonweg zonde van je geld. Het doel van een chemische peeling is oneffenheden verzuiveren, maar gaat geen veroudering tegen. Wil je het liefst geen of minder rimpels? Dan kun je beter een botox of filler behandeling nemen.

Een andere reden voor wie een chemische peeling geen goed idee is, zijn voor mensen die kampen aan hartritmestoornissen. Bij de behandeling wordt gewerkt met de stof Fenol die als gevolg een bijwerking als hartritmestoornis kan veroorzaken. Heb je hier dus al last van, dan raden we deze behandeling af. Om te weten of je deze behandeling kunt ondergaan is het verstandig om een consult of intakegesprek aan te vragen.

Hoe gaat een consult?

Tijdens een consult voor een chemische peeling wordt gekeken naar je huid door een huidtherapeut of cosmetische arts. Afhankelijk van je huid wordt bepaald welke behandeling het meest geschikt is voor jouw. Ook wordt gekeken of de behandeling het gewenste resultaat zal behalen. Daarnaast is het belangrijk dat alle huidaandoeningen, allergieën of ziektes waar jij last van hebt verteld worden. Voor een medisch dossier en het zien van de uiteindelijke resultaten, worden foto’s gemaakt van de huid en in sommige gevallen nog een huidscan.

Om er zeker van te zijn dat je verwachtingen en het resultaat hetzelfde zijn, wordt er uitgebreid verteld wat deze zijn in jouw situatie. Ook wordt je op de hoogte gebracht van eventuele complicaties en risico’s. Daarna zul je horen hoe de gehele behandeling in zijn werk gaat zodat je ook weet wat je te wachten staat. Heb je nog vragen? Stel deze dan ook altijd tijdens het consult zodat je zeker bent van de behandeling en je met een gerust hart de behandeling in gaat.

De behandeling

Voordat er zomaar een vloeistof op het gezicht wordt aangebracht, wordt er eerst een diepte reiniging gedaan. Bij een chemische peeling kunnen verschillende stoffen gebruikt worden om ervoor te zorgen dat ze doordringen in de huid en de bovenste laag van de huid verwijderen. De meest gebruikte stoffen voor deze behandeling zijn; Glycolzuur, Salicylzuur, Trichloorazijnzuur en Fenol. Afhankelijk van het gewenste resultaat en de huidtype wordt een keuze gemaakt uit welke concentratie en welke stoffen de peeling zal bestaan. Een behandeling kan tussen de 30 minuten en 2 uur duren.

Bij deze behandeling wordt geen gebruikgemaakt van verdovende zalven of lokale verdoving. Dit heeft te maken met dat de behandeling nauwelijks tot geen pijn doet. Het gevoel wordt vaak omschreven met brandend, prikkend of bijtend, maar is goed te verdragen.

Nadat de peeling helemaal is ingetrokken en zijn werk heeft gedaan, wordt de huid nogmaals gereinigd om de chemische stof helemaal van het gezicht te verwijderen. In sommige gevallen wordt het gezicht afgeplakt met een masker of speciale pleisters. Ook kan er gekozen worden voor een verzorgende zalf of crème.

Nazorg van de chemische peeling

Hoe lang het herstel duurt na de chemische peeling is afhankelijk van de soort peeling die je hebt gehad. Het kan zijn dat de huid nog gezwollen of rood is na de peeling, maar dit trekt vanzelf weer weg. Je kunt gewoon naar huis en je dagelijkse dingen uitvoeren. Het volledige herstel van de huid van echter wel een aantal weken duren. Bescherm de huid dagelijks met een goede factor tegen de zon en vermijd de zonnebank totdat de huid helemaal genezen is. In de meeste gevallen wordt een verzorgende crème of zalf worden voorgeschreven door de arts en kun je hier gedurende twee weken mee smeren. Na twee weken is het grootste deel van de huid genezen en kan er over het algemeen alleen nog een kleine roze of rode tint achterblijven. Die zal na enige tijd vanzelf verdwijnen. Tijdens de herstelperiode wordt afgeraden make-up te dragen omdat dit de kans op infecties vergroot.

Complicaties bij een chemische peeling

Na de behandeling kan de huid erg strak en droog aanvoelen. Dat is geheel normaal, net als dat er kleine korstjes op de huid kunnen ontstaan. Dat komt omdat er een kleine laag van de huid is verwijderd en hierdoor kunnen wondjes ontstaan. Tijdens de herstelperiode zullen deze wondjes vanzelf verdwijnen. In hele uitzonderlijke gevallen kunnen er littekens of een allergische reactie ontstaan.

Welke kliniek past bij mij?

Om ervoor te zorgen dat je een goede kliniek en cosmetische arts vindt, is het belangrijk dat je goed naar de recensies en foto’s kijkt van eerdere behandelingen. Ook is het belangrijk dat de cosmetische arts ervaring heeft met het doen van een chemische peeling. Op onze website kun je verschillende ervaringen van andere vinden en klinieken gemakkelijk met elkaar vergelijken. Het is belangrijk dat je een kliniek uitzoekt die bij jouw past. Je kunt altijd vrijblijvend consults aanvragen en op basis daarvan een keuze maken.

Kosten chemische peeling

De kosten kunnen afwijken door verschillende factoren. Die factoren kunnen te maken hebben met de soort stof die gebruikt gaat worden, hoe groot de behandelplek is, op welke plek de behandeling plaatsvindt en voor welke kliniek je kiest. Iedere kliniek hanteert zijn of haar eigen prijzen die gebaseerd zijn op hun eigen behandelmethode. Een chemische peeling is een cosmetische ingreep, die worden in de meeste gevallen niet vergoed door je verzekeraar. In sommige gevallen wanneer de behandeling bij een acne behandeling wordt toegepast, kan de behandeling (gedeeltelijk) vergoed worden. Vraag altijd van te voren aan je verzekeraar of je in aanmerking komt voor een vergoeding. Ook wordt de concrete prijs bij een consult besproken.