Borstverkleining

Alle informatie over borstverkleining en de behandeling. Vergelijk direct de beste klinieken voor een borstverkleining behandeling.

Borstverkleining

Een borstverkleining wordt vaak toegepast bij vrouwen die (te) grote borsten hebben. Grote borsten kunnen veel fysieke klachten aanbrengen en daarom wordt een borstverkleining bij deze mensen aangeraden. Bij een borstverkleining wordt er vet, weefsel en huid verwijderd. Op die manier krijgen de borsten een kleinere vorm en zijn ze beter in verhouding met de rest van het lichaam.

Wie kan een borstverkleining ondergaan?

Bij vrouwen met (te) grote borsten kunnen fysieke klachten ontstaan in het lichaam. Klachten zoals nek, rug of schouder pijn kunnen deze vrouwen erg verhinderen. Daarnaast hebben (te) grote borsten vaak last van striae doordat de huid wordt uitgerekt. Naast de fysieke klachten kunnen natuurlijk ook psychische klachten ontstaan. Veel vrouwen schamen zich voor de grootte van hun borsten en zijn hierdoor vaak erg onzeker. Ook is het vinden van de juiste kleding of beha’s een stuk lastiger.

Een borstverkleining is niet bedoeld voor mensen waarbij de borsten nog niet helemaal volgroeid zijn. Ook is het belangrijk dat je voor deze operatie in een goede gezondheid verkeerd. De operatie kan bij overgewicht vaak niet gedaan worden omdat het risico te groot is op trombose of doordat de wonden op die manier niet kunnen genezen.

Het consult

Bij het consult wordt besproken wat de reden is van de borstverkleining. De arts zal je borsten bekijken en onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor jouw persoonlijke situatie. Ook zal de arts je duidelijk vertellen wat de risico’s en de gevolgen van de ingreep zijn en zal je te horen krijgen wat het resultaat van de ingreep zal zijn. Ook wordt er gekeken naar welke cupmaat voor jou het meest ideaal is. Dat wil zeggen dat de borsten overeenkomen met de rest van je lichaam en dat het mooi in verhouding is. Daarnaast zullen er voor- en na foto’s gemaakt worden zodat het verschil uiteindelijk duidelijk te zien is. De foto’s worden opgeslagen in een dossier van de kliniek.

De ingreep

De ingreep wordt onder geheel narcose uitgevoerd omdat het soms een behoorlijke operatie kan zijn. De gehele ingreep duurt ongeveer anderhalf tot drie uur. Er wordt een incisie aangebracht in de borstplooi en van het tepelhof naar beneden. Hier wordt het overtollige vet, huid en weefsel weggehaald. Ook wordt er gekeken naar de plek van de tepels en worden deze naar de juiste plek verplaatst. Bij deze ingreep kan ook gelijk gekozen worden voor een borstlift of tepelcorrectie. Aan het einde van de operatie worden er kleine buisjes geplaatst die het overtollige wondvocht en bloed kunnen afvoeren. Deze buisjes kunnen de volgende dag verwijderd worden. In de meeste gevallen blijf je een nachtje in de kliniek na deze ingreep.

Liposuctie borstverkleining

Bij een liposuctie borstverkleining wordt alleen vetweefsel in de borst weggehaald. Deze ingreep kan echter alleen worden uitgevoerd als er genoeg vetweefsel aanwezig is om weg te halen. Ook is het belangrijk dat de huid nog voldoende elastisch is zodat de borst zich weer goed kan herstellen na de ingreep. Het voordeel van deze borstverkleining is dat er nauwelijks een litteken achterblijft. Deze ingreep kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd en is daarmee een stuk minder belastend. Ook zul je van deze operatie een stuk sneller herstelt zijn dan van de echte borstverkleining. Een ander mooi voorbeeld van deze ingreep is dat je hierna nog gewoon borstvoeding kunt geven.

Nazorg

Na de operatie kunnen er blauwe plekken en bloeduitstortingen plaatsvinden op en rondom de borsten. Het is belangrijk dat er een stevige sport bh dag en nacht gedragen wordt. Dit zal voor ongeveer 3 weken aanhouden. Het advies is om in de eerste week zoveel mogelijk rust te houden. Na de 3 weken kun je in de meeste gevallen weer gewoon normaal bewegen, alleen mag je nog geen sport beoefenen of zware dingen tillen. Na 6 weken ben je volledig herstelt en kun je vaak alles weer doen.

De hechtingen zijn vaak oplosbaar of worden na de eerste week verwijderd. De littekens zullen de eerste periode nog rood en zichtbaar zijn. Hoe verder het herstel, des te minder je te littekens gaat zien. Uiteindelijk zullen de littekens bijna niet zichtbaar zijn.

Risico’s van een borstverkleining

De risico’s op complicaties zijn bij een borstverkleining vaak groter omdat er grotere incisies gedaan worden. De kans op infecties, bloedingen of ontstekingen zijn daarom een stuk groter. Tijdens de ingreep wordt zoveel mogelijk naar een symmetrisch resultaat gestreefd, echter is niet altijd het geval. Ook kunnen de tepels erg gevoelig of juist gevoelloos worden. In sommige gevallen kan het zijn dat gevoelloze tepels blijvend zijn, maar in de meeste gevallen zal dit naarmate het herstel weer terugkomen. Ook het het geven van borstvoeding niet meer mogelijk na deze ingreep.

Kosten borstverkleining

De kosten voor een borstverkleining kunnen aardig verschillen. Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals bijvoorbeeld de kliniek, hoe lang je moet blijven na de ingreep of hoe groot de ingreep is geweest. In de meeste gevallen ben je zo’n 4 tot 5 duizend euro kwijt.

Je kunt natuurlijk altijd vooraf prijzen van klinieken met elkaar vergelijken om te kijken welke prijs het best bij je past. Echter kan duurkoop soms miskoop zijn, dus laat je vooral niet misleiden door de prijzen die worden aangegeven. Doe vooral onderzoek naar de ervaringen van anderen en baseer daarop je mening. Prijzen worden altijd vooraf besproken tijdens een consult.