Zoek en vergelijk klinieken, bekijk ervaringen en vergelijk

Artrose handen, symptomen en behandeling

Artrose in de handen is iets waar regelmatig mensen last van krijgen. Artrose is een chronische aandoening waarbij de gewrichten ontstoken en pijnlijk worden, met stijfheid en bewegingsbeperking tot gevolg. Symptomen zijn pijn en zwelling van het aangetaste gewricht en een verminderde bewegingsvrijheid.

De handen zijn een van de meest voorkomende plaatsen waar artrose ontstaat. Wanneer de handen worden aangetast, kunnen de symptomen variëren van licht ongemak tot ernstige pijn en invaliditeit. Veel voorkomende handproblemen in verband met artrose zijn: verminderde grijpkracht, problemen met het uitvoeren van dagelijkse taken zoals het openen van potten of het draaien van deurknoppen, verlies van flexibiliteit in de vingers en misvormingen veroorzaakt door botsporen op de vingergewrichten (ook wel Heberden knobbels genoemd). Bij artrose kan het kraakbeen dun worden en wordt soepel bewegen steeds moeilijker. Als u pijnlijke gewrichten heeft, kunt u het beste direct naar de arts gaan. Artrose heeft erfelijke factoren, maar ook door andere factoren ontstaan. Wilt u graag zeker weten of u artrose heeft? Laat u dan behandelen door een orthopedisch chirurg. Die zal op basis van een lichamelijk onderzoek bepalen of u hand artrose heeft. 

Als u ouder wordt kan reumatoïde artritis ontstaan en kunt u last krijgen van uw handgewrichten. U kunt bij deze ziekte verschillende eenvoudige oefeningen doen om de pijn te verminderen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw polsen regelmatig bewegen of uw vingers strekken. Zo maakt u de spieren sterker waardoor pijn verminderd. Ook kunt dan meer soepel bewegen. Helaas kan artrose ook in andere gewrichten in het lichaam voorkomen. Als u in eens meer pijn voelt dan andere dagen kan het gewricht ontstoken zijn. Hand artrose is een vervelende aandoening die niet meer volledig te genezen is, maar de pijn is wel te verminderen.  

Behandelingen voor artrose

Gelukkig is er zijn behandelingen beschikbaar om de symptomen van hand artrose in de handen te bestrijden. Deze omvatten:

– Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) en corticosteroïde: deze kunnen ontsteking en pijn verminderen. Denk aan ontstekingsremmende pijnstillers.

– Spalken, handoefeningen, fysiotherapie en hulpmiddelen zoals potopeners: deze kunnen helpen het bewegingsbereik en de kracht van de gewrichten te vergroten.

– Gewrichtsinjecties: deze kunnen worden gebruikt om hyaluronzuur of andere medicijnen rechtstreeks in een gewricht te injecteren voor gerichte verlichting.

– Chirurgie: in ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn, zoals een gewrichtsvervanging of fusie.

Artrose handen

Wat je kunt doen bij artrose in de handen

Als je veel pijn en invaliditeit door artrose in uw handen, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Uw arts kan een diagnose stellen en de beste behandelmogelijkheden met u bespreken. Het is ook belangrijk om veranderingen in uw levensstijl aan te brengen die de pijn en stijfheid in uw handen kunnen helpen verminderen, zoals stoppen met roken, afvallen, gezond eten en regelmatig bewegen.

Het doel van de behandeling van artrose in de hand is de pijn te verminderen en de functie te verbeteren, zodat u uw leven weer kunt oppakken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over ongemak of bewegingsbeperking. Met de juiste zorg kunnen veel mensen hun symptomen onder controle houden en een actief leven leiden.

Voor meer informatie over artrose van de handen, spreek met uw arts of neem contact op met een plaatselijk artritiscentrum.

Tip: vergelijk 4 klinieken

Tarieven van klinieken vergelijken

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste filler klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

Wat zijn veel voorkomende klachten bij artrose in de handen

De klachten die die vaak voorkomen bij artrose van de handen zijn onder andere:

– Pijn en stijfheid in de gewrichten, die erger wordt na perioden van rust.

– Moeite met of verminderde grijpkracht.

– Krakende of knarsende geluiden bij het bewegen van het aangetaste gewricht.

– Zwelling en ontsteking in het aangetaste gewricht.

– Verlies van flexibiliteit in de vingers of misvormingen door botsporen op de vingergewrichten (ook wel Heberdenknobbels genoemd).

Kortom, artrose van de handen kan aanzienlijke pijn en invaliditeit veroorzaken, maar het is mogelijk om de symptomen te beheersen met verschillende behandelingen.

Misschien vind je dit interessant

Wat is artrose

Wat is artrose

Wat is artrose? Artrose (OA) is een chronische degeneratieve gewrichtsziekte die miljoenen mensen over de hele wereld...

Lees meer

Vergelijk 4 klinieken voor een artrose behandeling

Vergelijk en bespaar door prijsopgaven van de beste artrose klinieken aan te vragen.

Makkelijk en snel

Klinieken in de regio

Gratis en vrijblijvend

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.