Acne

Alle informatie over acne en de behandeling. Vergelijk direct de beste klinieken voor een acne behandeling.

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met jeugdpuistjes. Dit wordt ook wel acne genoemd. De puistjes hebben de naam gekregen omdat de meeste mensen puistjes in hun puberteit krijgen. Echter zijn de meeste mensen van acne of jeugdpuistjes af wanneer zij 25 jaar zijn. Toch zijn er ook volwassen die kampen met de gevolgen van acne. Dat heeft een paar oorzaken. Hieronder lees je alles over acne en de behandelingen tegen acne.

Hoe ontstaan puistjes?

In de huid bevinden zich vele talgkliertjes die onder de huid zitten. De talgkliertjes zorgen ervoor dat de huid niet uitdroogt. Wanneer de talgkliertjes verstopt raken door vuil of teveel talg, kan er een mee-eter ontstaan. Dit noemen ze ook wel Comedo. De mee-eters zijn vaak te herkennen aan een klein zwart puntje in de huid. Wanneer er van nature bacteriën in de mee-eter komen, kan dit voor een ontsteking zorgen en ontstaat er een puistje. Die zijn te herkennen aan een geel puntje. Daarnaast kunnen er ook onderhuidse puistjes ontstaan. Die worden vaak veroorzaakt door het uitknijpen van puistjes, waardoor er druk op de huid komt te staan.

Wat is acne en hoe ontstaat het?

Acne wordt vaak veroorzaakt door bepaalde hormonale veranderingen in het lichaam bij zowel een man als vrouw. Die hormonen hebben invloed op de productie van de talgklieren. In het algemeen zijn het de mannelijke hormonen die zorgen voor het ontstaan van acne. Hierdoor komt acne ook vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Echter kan acne bij vrouwen ontstaan door menstruatie of zwangerschap.

Acne is te herkennen aan de puistjes en ontstekingen in de huid. De uitstraling van acne per persoon verschillen. Acne komt voor in het gezicht, de hals, de schouders, rug en armen. Een ernstige vorm van acne kan uiteindelijk littekens veroorzaken. Dit komt vaak doordat puistjes openbarsten en er wondjes ontstaan. Die wondjes kunnen littekens worden.

Gevolgen van acne

Mensen die last hebben van een ernstige vorm van acne kunnen vaak psychisch en fysieke pijn ervaren. Bij een ernstige vorm van acne kunnen de ontstekingen pijn gaan doen. Daarnaast hebben mensen met een ernstige vorm van acne vaak last van onzekerheden over hun uiterlijk. Alhoewel de onzekerheden soms niet begrepen worden van een ander zonder acne, kan dit voor mensen met acne vaak wel de doorslag zijn om acne te laten behandelen.

Zelf acne behandelen

Veel mensen denken dat acne of puistjes ontstaan door het eten van bepaald voedsel. Zoals varkensvlees, melkproducten of patat. Het gaat dan vooral om vet voedsel. Echter is hier geen duidelijkheid over naar het doen van wetenschappelijke onderzoeken. Het kan wel zo zijn, dat je lichaam reageert op bepaalde dingen die eet. Je kunt dus gemakkelijk zelf experimenteren of je lichaam reageert op een soort voedsel. Naast dat bepaald voedsel invloed kan hebben op de uiting van acne in je lichaam, kan stress, weinig slaap en persoonlijke hygiëne ook een rol spelen. Echter zijn hier geen bewijzen van uit onderzoek ontstaan.

Cosmetica en huidverzorgingsproducten

Het gebruik van cosmetica en huidverzorgingsproducten kan acne doen verergeren. Doordat de talgkliertjes nog meer verstopt raken, kunnen er nog meer ontstekingen in de huid ontstaan. Door het gebruik van verkeerde reinigingsproducten kunnen de wondjes gaan irriteren en kunnen er wederom ontstekingen ontstaan. Om zo min mogelijk schade of ontstekingen te bevorderen kun je je gezicht het best wassen met lauwwarm water. Het intensief gebruiken van cosmetica en/of verzorgingsproducten kunnen de klachten van acne juist verergeren.

Naast dat cosmetica en huidverzorgingsproducten slechte invloeden op acne hebben, is het ook ten zeerste af te raden om zelf de puistjes uit te knijpen. Hierdoor kunnen er juist meer ontstekingen ontstaan waardoor er meer littekens veroorzaakt kunnen worden.

Acne behandelingen

Om je van de juiste behandelingen te kunnen voorzien, is het belangrijk dat de huid eerst goed onderzocht wordt. Een dokter kan door het uitoefenen van verschillende onderzoeken ondervinden hoe ernstig de acne is en welke behandeling of behandelingen hiervoor geschikt zijn. Ook moet een dokter een diagnose stellen op acne.

Welke behandeling je krijgt is afhankelijk van de ernst van de acne, de huidtype, de leeftijd en het geslacht. Tot op heden is acne nog steeds een chronische aandoening en kan acne daarmee met geen enkele behandeling genezen worden. Wel kan de juiste behandeling acne doen verminderen of tegen gaan. Doordat acne te maken heeft met de hormonen van de persoon, is de behandeling dan ook erg persoonsgebonden. Een behandeling kan bij de één namelijk wel werken en bij de ander niet. Het heeft dus tijd nodig om te zien of een behandeling wel of niet aanslaat.

Medicijnen voor acne

Om acne tegen te gaan, kunnen antibiotica voorgeschreven worden. Die antibiotica kunnen in de vorm van pullen worden gebruikt. Dit kan echter uitwendig zijn, maar ook inwendig. De antibiotica zorgt ervoor dat de huid als het waren uitdroogt en de talgklieren minder talg kunnen produceren. Hierdoor is de kans op ontstekingen in de huid minder groot en dus ook op acne of puistjes. Wanneer er bij een vrouw sprake is van acne door hormonen, kan dit echter al opgelost worden door het gebruik van de anticonceptie pil.

Naast dat er pillen als antibiotica tegen acne kunnen worden voorgeschreven, zijn er ook crèmes, gels en lotions die kunnen helpen bij het verminderen van acne. Deze bevatten Benzoylperoxide, vitamine A-zuur en antibiotica die hetzelfde effect hebben als de pillen.

Huidtherapie

Huidtherapie of het bezoeken van een huidtherapeut kan de productie van acne doen stilstaan. Een huidtherapeut kan verschillende peelings en dieptereiniging uitvoeren die ervoor zorgen dat de huid in een optimale conditie blijft. Op die manier kan acne minder erg worden en zorg je ervoor dat de huid op de juiste manier behandeld wordt. Ook kan een huidtherapeut advies geven over de juiste producten. Het gebruik van verkeerde producten kan de acne juist verergeren.

Laserbehandeling

Wanneer de bovenstaande behandelingen geen effect hebben gehad op acne, kan laserbehandeling toegepast worden. Laserbehandelingen worden sinds een aantal jaren gebruikt om acne te behandelen. Een laserbehandeling kan ook in eerste instantie worden toegepast. Bij een intakegesprek wordt bepaald hoeveel laserbehandelingen er nodig zijn. Een laserbehandeling zorgt ervoor dat acne wordt geremd en de littekens minder zichtbaar worden.

Vraag voor meer informatie over de beste behandeling voor jou altijd een intake gesprek aan.